Tuesday, February 28, 2006

Magické a rituální použití :

Při rituálech uctívání zemřelé osoby. Nemocným dětem se umísťovala kytička prvosenky nad postýlku, aby odehnala duchy mrtvých. Rituály mládí

Krevní čistidlo
1díl kořene pampelišky, 1 díl kopřivových listů, 2 díly výhonků černého bezu a 2 díly květů a listů prvosenky. 2 lžičky uvedené směsi bylin přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Užívejte 2 x denně.

Monday, February 27, 2006

Emocionální využití :

Vhodná k uvolnění všeobecné zablokovanosti, při pocitech úzkosti, beznaděje, prázdnoty, osamělosti, při negativních postojích, po rozchodu s partnerem, při odstraňování depresí a deziulzí, které přetrvávají po smrti blízké osoby (prvosenka pozvedává duši a otevírá srdce). Nejlépe je užívat prvosenkové víno nebo čaj. V těžkých případech je dobré zhotovit prvosenkový talisman z květů a vložit jej pod polštář. Umožní uvolnit zablokovanou energii.

Sunday, February 26, 2006

Prvosenka jarní

Latinský název Primula veris
Signatura Venuše
Hlavní složky saponiny, éterické oleje, glykosidy
Polarita ženská
Živel voda
Božstva Freyia
Vlastnosti zahřívající a zvlhčující

Lidové názvy :
atlacier, bílá bukvice, bludí, denní koření, dubnová květina, fajfka, galatka, gaška, koření sv, Petra, nebesklíč, petrklíč

Sběr :
Sbírají se květy od dubna do května

Lékařské použití :
Působí mírně, vhodné zejména pro malé děti a starší lidi při horečnatých nachlazení, rýmách a lehkých bronchitických záchvatech. Zbavuje tělo škodlivých látek. Sedativum na suchý a dráždivý kašel. Malým dětem se podává čaj na klidný spánek po celou noc. Posiluje nervy, tlumí bolesti hlavy, čistí pleť, redukuje akné a zabraňuje tvorbě vrásek. Prvosenka je chráněná bylina, proto ji raději získávejte v lékárnách než vlastním sběrem.

Saturday, February 25, 2006

Emocionální využití :

Podběl ovlivňuje oblast solárního plexu, odstraňuje závist a žárlivost, jež zabraňují pronikání světla do duše, sluneční paprsky se ztrácejí v temnotách a mysl upadá do hlubin ponurosti. Bylina je vhodná pro zahořklé lidi, pro lidi popírající realitu, bojící se přiznat její horší stránku, její stíny. Čaj se doporučuje pít na konci dne a to po dobu jednoho lunárního měsíce (od úplňku do úplňku). Je-li zapotřebí pak opakujte proceduru každý druhý měsíc.

Friday, February 24, 2006

Lékařské použití :

Onemocnění plic - součást směsi proti dráždivému kašli, na akutní bronchitidy. Bolesti v krku, záněty hrtanu a mandlí. Léčba tuberkulózy rozedmy plic, černý kašel (zinek podporuje tvorbu nových tkání). Velmi vhodné pro kuřáky - napomáhá vykašlávání dehtu, prachu a jiných látek - minimalizuje důsledky kouření. (tabák je bylina marsu - vysušuje vlhkost plic - náchylnost k infekcím a nádorovým onemocněním) , podběl zmírňuje toto podráždění. Též vhodné pro lidi žijící ve velkoměstech. Uklidňující účinky - napomáhá odstranit svíravý pocit v prsou.Z listů a květů lze připravit tabák, který se kouří k zastavení astmatického záchvatu.Přirozené pročišťovací vlastnosti.

Thursday, February 23, 2006

Podběl obecný

Prvosenka jarní
Černý bez
Kontryhel žlutozelený
Černobýl
Máta polej
Tymián
Sporýš lékařský
Ibišek čínský
Šanta kočičí
Lidové názvy :
babuša, devaterník, devětsil, kopyto, lopuch, mají, podkova, zaječí lupen, vítěz

Sběr :
Sbírá se list v období květen až červenec (po odkvětu) a květy v období únor až duben. Sušíme při teplotě max. 40 °C.

Tuesday, February 21, 2006

Byliny Venuše

Prvek : voda
Orgán : pohlavní orgány, pokožka, ledviny, vlasy, hrtan
Oblast působení : cítění
Typ : flegmatický
Funkce: vylučování
Vlastnosti : ochlazující a zvlhčující
Charakteristika : uklidňující, tišící, močopudné a čistící
Rostliny níže
nerozepsané borůvkovník, bříza, ječmen, kopretina, sedmikráska, kosatec,
myrta, oves, pšenice, šeřík, tulipán
Podběl obecný
Latinský název Tussilago farfarae
Signatura Venuše
Hlavní složky slizy, hořčiny, saponiny, zinek
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti zahřívající a zvlhčující

Monday, February 20, 2006

Získání větší duševní energie

Začněte v období, kdy se Měsíc nachází v novu. Zapalte jalovec jako kadidlo, každý večer po východu první hvězdy. nad vůní kadidla meditujte o ohni života, který způsobuje existenci vesmíru a udržuje náš svět v pohybu. Představte si, že jiskřička tohoto ohně zapálí energii, kterou ukrýváte ve své základní čakře. Dovolte své představivosti, aby v průběhu meditace zformovala podobu, jež by reprezentovala vaši spiritualitu. Tato podoba nebo symbol Vám umožní poznat, jakým způsobem můžete začlenit svou spiritualitu do každodenního života. Nechte se ovlivnit a podpořit svým vlastním duchovním ohněm.

Sunday, February 19, 2006

Nechejte ji volně působit na své smysly.

Držte stále rostlinu v rukou a zkuste si představit, osobu, která by tuto rostlinu představovala - vytvořte si pro ni "vílu". Nespěchejte, časem se sama objeví.
Je možné, že se Vás zmocní různé představy, ucítíte fyzické nebo emocionální vjemy, uslyšíte zvuky. Jednotlivosti často nadávají smysl, dokud neprojdete celkovým zážitkem. Proto v této fázi své pocity zatím jen prožívejte, nesnažte se nic pochopit ani analyzovat.
V případě, že se při jakékoli psychické či magické činnosti budete cítit nepříjemně nebo budete-li mít nějaké obavy, je lépe s ní přestat. Vždy musíte mít probíhající proces pod svou kontrolou.
Až budete cítit, že jste s poznáváním hotovi, ukončete práci a vraťte se zpět. Své zážitky si zapište do protokolu operací.

Friday, February 17, 2006

Vizualizace rostlin

Technikou vizualizace rostlin poznáváme emocionální a psychické působení rostlin na svůj organismus. Připravte si rostlinu, s níž chcete pracovat. Doporučuje se čerstvě utržená (se sušenou se pracuje mnohem obtížněji).Najděte si klidné místo, kde nebudete rušeni po dobu asi 3-5 minut. Pohodlně se usaďte, zavřete oči a několikrát zhluboka se nadechněte. Uvolněte svoje tělo, nechejte odplynout všechny ty každodenní starosti.
Budete-li mít pocit vnitřního klidu otevřete zvolna oči a uchopte rostlinu do rukou a zkoumejte ji jakoby jste ji viděli poprvé. Pak zavřete oči a zkuste si ji vybavit. Její strukturu, uspořádání okvětních plátků a listů. Povšimněte si jejich barev, pachů a vůní. Ochutnejte kousek rostliny.

Wednesday, February 15, 2006

Vesta

- rituál k uvolnění všeobecné zablokovanosti
římská bohyně domácího krbu
rituál k uvolnění všeobecné zablokovanosti, při stavech úzkosti, beznaděje, negativní postoje, pocit osamělosti, prázdnoty, po rozchodu s partnerem či při ztrátě blízkého člověka
prvosenka
Nejlépe je užívat prvosenkové víno či bylinný čaj a talisman z květu, který noste u sebe a na noc jej dejte pod polštář.
Nemocným dětem dávat v pytlíčku nad postýlku, aby odehnaly duchy mrtvých, které děti vidí jako strašidla

Tuesday, February 14, 2006

Thétis

- rituál míru
krásná dcera mořského boha Neréa, manželka Péleova a matka Achilleova
kočičí máta (Šanta kočičí - Nepeta cataria)
Uvedenou bylinu přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme


Vydejte se po ní a dívejte se jak se krajina mění v závislosti na stoupání. Čím více se přibližujete, tím více se stává vzduch čistším. Vše kolem je v naprosté tichosti a nehybnosti. Konečně jste dosáhly cíle. Projděte klenutým vchodem a za ním uvidíte fontánu. Běžte k ní a zároveň si všímejte okolí. Uvědomíte si paprsek slunce, který září ve vodě fontány . Tento paprsek je symbolem vaší transpersonální vůle, jež se může jevit jako zvíře, melodie, barva, věc...dovolte tomu aby přišlo blíž. Nese Vám zprávu o vaši transper-sonální vůli. Klaďte mu otázky a nebo vyslechněte co vám chce říci. Pokud máte pocit že jste skončily, než opustíte symbol dostanete dárek, který Vám bude připomínat Váš symbol tr. vůle. Poté odejděte. Pomalu sestupujte z hory na louku. Otevřete oči a zážitky zapište.

Monday, February 13, 2006

Venus

- Spojení s transpersonální vůlí
římská bohyně měsíce a kouzel
Oman použít jako kadidlo. Najděte si klidné místo, kde nebudete rušeni po dobu 45 minut. Pohodlně se posaďte a uvolněte své tělo, představte si že jste na letní prosluněné louce- kvetoucí rostliny, tráva a stromy. Cítíte teplo slunečních paprsků na kůži, cítíte přítomnost zvířat a hmyzu. Buďte součástí této louky, projděte se po ni a zkoumejte ji.Uvidíte cestičku, která vede na úpatí hory.

Sunday, February 12, 2006

Trivie

- rituál regulace srdeční čakry
Rozmarýn použít ve formě kadidla. Soustřeďte se na místo uprostřed hrudníku a otevřete si srdeční čakru. Uvědomte si, jakým způsobem ji otevíráte a uzavíráte. Představte si že ji zahřívají zlaté sluneční paprsky, stáváte se silnějšími. Uvědomte si jakým způsobem otevíráte a zavíráte srdeční čakru a několikrát proces opakujte. Zkuste vylíčit rozdíly mezi plně otevřenou a plně zavřenou čakrou. meditaci opakujte denně po dobu jednoho měsíce, od úplňku do úplňku.

Friday, February 10, 2006

Několikrát

se zhluboka nadechněte a vydechněte, zkuste si uvědomit pramínek světla, který vychází z tohoto místa. Posvítí Vám na oblasti vašeho života, jež potřebují být vyjasněny. Nechejte se zaplavit různými představami a pocity, nerozebírejte, neanalyzujte ale ani je neodmítejte. Dopřejte si čas k objevování. Pokud máte pocit že jste skončily, vraťte se zpět do místnosti v níž meditujete. Otevřete oči a zážitky zapište. Je možné, že k nalezení řešení budete potřebovat několik meditací.
podpora rozvíjení jasnovidectví :
Divizna smíchaná s černobýlem

Thursday, February 09, 2006

Sybyla

- rituál jasnovidectví
věštkyně
směs : citrónová tráva, skořice a růže přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Nachází-li se měsíc ve vzdušném nebo zemním znamení, najděte si později v noci klidné místo, kde nebudete rušeni po dobu 15 minut. Zapalte tři svíce : bílou, modrou a žlutou. na žhavou plotýnku položte sušený oman či podběl a sečkejte až se vzduch naplní jeho dýmem. Pohodlně se posaďte a uvolněte své tělo. Soustřeďte se na místo mezi svým obočím.

Wednesday, February 08, 2006

Samhain

- rituál zakopání válečné sekyry
přeslička
Čarodějkami označován za konec roku, kdy nastává čas zúčtování se starými problémy, abychom do nového roku šli s čistým štítem (vhodnější je práce ve skupině). Najděte si místo, kde lze bezpečně založit malý oheň. Doprostřed ohniště umístěte malý kotel. Vytvořte kolem něho kruh a zaříkávejte duchy čtyř světových stran a Hekaté, bohyni temnoty, která vládne ukrytým a tajným věcem. Na kousek pergamenového papírku se napíše vlastnoručně název věci s níž se chcete rozloučit (nepříjemná záležitost, člověk, staré účty, zášť atd.) Psaní se zapálí a vhodí do kotle, přičemž se rozloučíme slovem "sbohem" . Rituál ukončete rozpuštěním kruhu. Popel svých starých problémů se rozhodí do čtyř světových stran a bez ohlédnutí se opustí místo.

Tuesday, February 07, 2006

Renenut

- křtiny
egyptská bohyně plodnosti
Levandulí sesbíranou během letních měsíců či fenyklem přivítejte na svět malého človíčka do 41 dnů po narození formou koupele. Pytlíček s květy této byliny pak zavěste nad postýlku dítěte po dobu 7 dnů, aby jste odehnaly zlé duchy. Dříve než uběhne 41 dní od narození dítěte uskutečněte setkání matek a dětí. Každá žena by měla přinést dárek pro miminko, nejlépe něco voňavého či ručně zhotoveného. Nemusí to být praktický dárek.

Sunday, February 05, 2006

Prohlubování

stavu transu, koncentrace a vizualizace
kostival lékařský smíchaný s černobýlem ve formě čaje či kakdidla

Rheia - krása vlasů
bohyně - matka Ceres a manželka boha Saturna
směs A : puškvorec 50 g, čekanka 50 g - na posílení vlasové pokožky
směs B : březové listy 50 g, kopřiva 50 g - růst vlasů
Z uvedených bylin připravíme směsi přelitím 500 ml vroucí vodou a 5 - 10 minut louhování. Poté čaje scedíme. Započneme úplňkem
každé ráno vmasírujeme do vlasové pokožky směs A.
každý večer vmasírujeme do vlasové pokožky směs B.
Doba trvání : 3 měsíce od úplňku do úplňku.

Friday, February 03, 2006

Polymnia

- Uvolňuje emoce
jedna mús, patronka hymnických zpěvů, rétoriky
rituál podbělu - Uvolňuje emoce (závist a žárlivost jež nebyly vyjádřeny hlasem a zůstaly uvězněny v plicích, pro lidi zahořklé, popírající realitu nebo lidi, kteří se bojí přiznat její horší stránku, její stíny.
podběl přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme a pijeme na konci každého dne po dobu jednoho lunárního měsíce od úplňku do úplňku. Je-li zapotřebí opakujte rituál každý druhý měsíc.

Thursday, February 02, 2006

Soustřeďte se

na místo mezi svým obočím. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte, zkuste si uvědomit pramínek světla, který vychází z tohoto místa. Posvítí Vám na oblasti vašeho života, jež potřebují být vyjasněny. Nechejte se zaplavit různými představami a pocity, nerozebírejte, neanalyzujte ale ani je neodmítejte. Dopřejte si čas k objevování. Pokud máte pocit že jste skončily, vraťte se zpět do místnosti v níž meditujete. Otevřete oči a zážitky zapište. Je možné, že k nalezení řešení budete potřebovat několik meditací.
podpora rozvíjení jasnovidectví :
Divizna smíchaná s černobýlem