Monday, September 26, 2005

Banány

Banány obsahují vitamíny prospěšné pleti - A,B a C,hodně minerálních látek a stopových prvků.Rozmačkaný banán použijte jako masku na suchou pleť.nechte ji působit 10 minut.Dodává pleti chybějící látky

Banány

Banány obsahují vitamíny prospěšné pleti - A,B a C,hodně minerálních látek a stopových prvků.Rozmačkaný banán použijte jako masku na suchou pleť.nechte ji působit 10 minut.Dodává pleti chybějící látky

Friday, September 23, 2005

Vlastovicnik

Vytrvalá jedovatá bylina z čeledi makovitých, až 100 cm vysoká, s věnčitou plstnatou lodyhou a střídavými, na rubu mírně chlupatými listy. Žluté květy, sestavené v okolíky jsou dlouze stopkaté, plodem je jednopouzdrá šešule. Všechny části rostliny roní při zlomení oranžově zbarvenou mléčnou tekutinu. S rostlinou je nutno pro její jedovatost zacházet velmi opatrně.
Roste ve vlhkých křovinách, příkopech, na náspech a rumištích.
Sbíráme nať na počátku květu (květen – září).
Nať vlaštovičníku obsahuje především alkaloidy chelidonin, cheleryrthrin, homochelidonin a sanguinauin, které jsou příbuzné alkaloidům opiovým. Droga má omamný pach, chutná palčivě, ostře a hořce. V sušeném stavu se jedovatost byliny poněkud snižuje, přesto se vyžaduje její použití jen pod lékařským dohledem.
Vlaštovičník působí přes centrální nervstvo povzbudivě na hladké děložní svalstvo a na srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a rozšiřuje koronární cévy. Čerstvou šťávou se s velmi dobrým výsledkem odedávna potírají a odstraňují bradavice. V poslední době hledá moderní věda v této bylině zdroj účinných léků proti rakovině.

Tuesday, September 20, 2005

divizna

Roste výhradně na slunných kamenitých stráních a mezích.
Dvouletá bylina z čeledi krtičníkovitých dorůstající 1 - 2 m výšky. V prvním roce vegetace má přízemní růžici listů, v druhém roce vyhání lodyhu s hroznem velkých žlutých květů.
Sbíráme květní koruny bez kalichů (Flos verbasci) od července do září. Po usušení mají květy medovou vůni.
Květ divizny obsahuje silici, slizy, cukry a saponiny

Monday, September 19, 2005

pametnik listy

Listy pýřité, vejčité, kosníkovité až okrouhlé, u báze sbíhavé, téměř přisedlé, v horní polovině zubaté. Květy ve 2 až 8květých lichopřeslenech, 6 až 10 mm dlouhé, světle fialové, vzácně bílé, korunní trubka rovná, horní pysk celistvý, mírně vykrojený, plochý, delší než tyčinky, dolní pysk 3laločný, u ústí s bílou kresbou, střední lalok trochu širší než postranní, mírně vykrojený, kalich 13žilný, s delšími chlupy na žilkách.

Sunday, September 18, 2005

Pamětník rolní

Acinos arvensis - pamětník rolní (marulka pamětník)
Syn.: Calamintha arvensis, Thymus acinos, Acinos thymoides, Calamintha acinos, Melissa acinos, Satureja acinos, Calamintha thymoides, Clinopodium acinos, Melissa arvensis.
Jednoletá až tříletá, 10 až 40 cm vysoká bylina. Lodyha přímá až vystoupavá, na bázi bohatě větvená, 4hranná.

Wednesday, September 14, 2005

Borovice

Statná borovice dorůstá do výšky 30 až 40m. Je to pozoruhodný strom, od
nepaměti vyhledávaný pro svoje dřevo i pro svou léčivou sílu. Na počátku
minulého století byla vysazována k upevňování písků (Polabí). Borovicové
dřevo je měkké, s červenavě hnědým jádrem. Je pružné, lehké, bohaté na
pryskyřici, a proto trvanlivé ve vodě. Je výborným palivem, ale využívalo
se především na výdřevy v dolech a na pražce.

V lidovém léčitelství se používalo všechno - pupeny, mladé výhonky, pyl,
jadérka i pryskyřice. Už za dob Galénových byla pryskyřice ceněna jako
hojivý balzám a dodnes je součástí léků hlavně při katarech dýchacích cest.
Jako hlavní droga se dnes používají pupeny a mladé výhonky, které se
sbírají v dubnu a květnu, suší se opatrně ve stínu v tenké vrstvě
a uchovávají se v dobře uzavřené sklenici.

Monday, September 12, 2005

svedske

Složení švédských bylin
Ingredience:
...10g aloe (můžeme použít i kořen hořce nebo prášek z pelyňku pravého)
...5g myrhy(Gummiresina myrrha)
...0,2g šafránu
...10g listu senny (Folium sennae)
...10g kafru (Camphora naturalis) (smíme použít poze přírodní kafr)
...10g kořene reveně (Radix rhei)
...10g oddenku zedorie (Rhizoma zedoriae)
...10g many
...10g theriaku (Theriak venezian) (starý lékařský univerzální prostředek, mnohasložková směs vonných drog)
...5g kořene pupavy (Radix carlinae)
...10g kořene anděliky (Radix carlinae)


Příprava:
Švédské byliny naplníme do dvoulitrové láhve, zalijeme 1,5 litrem 38-40% pálenky a vše necháme na slunci nebo v blízkosti kamen stát 14 dní. Každý den protřepeme, stejně jako když odléváme do menší láhve nebo odebíráme k použítí. Bylinky mohou zůstat v nálevu šest týdnů i déle. Potom tekutinu plníme do menších lahviček.
Takto můžeme elixír uchovat i několik let. Čím déle leží, tím je účinnější. Recept na tuto čajovou směs se našel ve spisech po smrti slavného švédského lékaře dr. Amsta.
Jako stočtyřletý měl nešťastný úraz při jízdě na koni. Jeho rodiče a prarodiče dosáhli též patriarchálního věku. Používají se na tyto nemoce: břišní tyf, otravu z masa, žloutenku, neprůchodnost střev, vybouleniny tmavočervených jizev, bolesti hlavy, onemocnění čelních dutin, zápal plic, hnisání čelních dutin, otoky nohou a chodidel, zdeformované klouby nohou i rukou, onemocnění ledvin, modřiny, krevní podlitiny, píchnutí hmyzem, žlučníkové záchvaty, ztracený sluch, zánět středního ucha, poranění obličeje, poranění očí, epilepsii, zlomeniny všech kostí, zápal mozkových blan, úrazy hlavy, koktání a jiné poruchy řeči, zánět slizových váčků, odchlípnutí sítnice, pórovitá sítnice, povzbuzení žaludku a žlučník, únava, malátnost, skleslost, rýma, nemoci průdušek, chřipka, ledvinová kolika, revmatismus, dna, vymknuté klouby, gastritida, nemoce slinivky břišní, skvrnky, bradavice, lišeje, cévní nádor, kuří oka, hemeroidy, hučení a zvonění v uších, všechny choroby žaludku a střev, koliky, špatné trávení, choroby jater a ledvin, trombóza, zánět žil, záchvaty, závratě, obrna, rakovina, dýchavičnost, řezné rány, poruchy sluchu, ochablost svěrače, atrofie, hnisavé rány,... Švédské bylinky jsou výborné i na prokrvení, posilnění paměti, pročištění krve. Pomáhají udržovat zdraví a tvůrčí sílu i do vysokého věku. Přispívají k znovu-navrácení a zachování zdraví. Probouzejí životní elán a zvyšují životní energii.
Švédské bylinky mohou užívat i lidé, kteří mají alkohol zakázaný, neboť bylinky přebijí sílu alkoholu a tak jen ony mají léčivou moc. Je však lepší začít pomalu a postupem času zvyšovat dávky.