Wednesday, August 22, 2007

rôznorodosť

Príroda vytvorila ohromnú rôznorodosť a prispôsobivosť plodov. Sú klasifikované
podľa konzistencie oplodia (suché, dužinaté, kamenné), podľa spôsobu rozpukávania
plodu (pukavé, nepukavá, rozpadavé), podľa počtu semien (jednosemenné
a mnohosemenné).
Suché nepukavá plody sú: oriešok (lieska), žaľuď (dub), nažka (jaseň, javor,
breza, brest), chocholec (slnečnica), zrno (pšenica).
Suché pukavé plody sú: mechúrik (záružlie), šešulka (kapsička pastierska), struk
(fazuľa), šešuľa (kapustovité), toboľka (mak, blen, trojdielna so zúbkom).
Suché rozpadavé plody nepukajú, ale sa rozpadávajú bez otvárania (mrkvovité).
Druhy plodov: A - plody nepukavá, B - plody pukavé, C - plody rozpadavé, D - plody dužinaté;
1 - oriešok, 2 - nažka, 3, 4 - zrno, 5 - mechúrik, 6 - struk, 7 - šešuľa, 8 - tobolka, 9 - pastruk,
10-11 - dvojnažka, 12 — tvrdka, 13 — malvica, 14 - bobuľa; 15, 16 - kôstkovica
Dužinaté plody sú: bobuľa (rajčiak, čučoriedka), citrusový plod (citrón, pomaranč),
pepónium (tekvica, melón), malvica (jablko), kôstkovica (slivka, čerešňa)
a iné.
Niektoré rastliny vytvárajú plodstvá. Plodstvá sú: plodstvo nažiek v zdužnatenom
lôžku (jahoda — mäsitá časť je vytvorená z rozrasteného kvetného lôžka a plody sú
nažky, ktoré sú roztrúsené po povrchu mäsitej časti), plodstvo nažiek v hypantídiu
(šípka), plodstvo kôstkovičiek (malina — viacej kôstkovičiek sa rozvinulo z jedného
kvetu). Súplodia predstavujú súbor plodov z jedného súkvetia. Takýmto je súplodie
nažiek (moruša).