Wednesday, May 16, 2007

Kumarín

a kumarínové glykozidy. Doteraz je objavených viac ako 150
rastlinných druhov z 30 čeľadí, ktoré obsahujú kumarín. Syntetizujú sa dokonca aj
z niektorých baktérií a húb. Čeľade, ktoré obsahujú vyššie percento kumarínu sú:
Daucaceae, Viciaceae, Rutaceae, Lamiaceae, Asteraceae a Geraniaceae. Malé
koncentrácie kumarínov zosilňujú rast rastlín a stimulujú vytváranie koreňov. Vo
väčšej koncentrácii majú opačný účinok. Je zistených viac ako 100 rozličných
kumarínov. V ľudskom organizme pôsobia utlmujúco na centrálnu nervovú sústavu.
Niektoré ich deriváty majú spazmolytické (protikŕčové) a diuretické (močopudné)
účinky. Iné zase rozširujú srdcové cievy. Kumaríny a zvlášť furanokumaríny silno
absorbujú ultrafialové svetlo. Niektoré furanokumaríny sa používajú na liečenie
vitiliga a plešivosti, čo je spojené s ich citlivosťou na svetlo.