Aby houba rostla,
musíme ji nejdříve naočkovat na vhodný substrát a počkat, až se na něm usadí. To vyžaduje sterilitu, neboť substrát neobsahuje žádné ochranné látky a může být napaden jakýmikoliv plísněmi nebo bakteriemi, které jsou přítomny v ovzduší. Důvod, proč je pěstování hub obtížnější než kultivace jiných rostlin, je ten, že některé plísně a bakterie vytvářejí toxiny, které jsou pro člověka smrtelně nebezpečné. Mycelium bere živiny a vláhu z celého substrátu a snadno se může stát, že do houby přivede také tyto nebezpečné látky. Proto je důležité přísně dodržovat sterilní podmínky a v případě jakéhokoliv podezření na kontaminaci substrát vyhodit. První krok probíhá v zavařovacích sklenicích. K zhotovení substrátu se během posledních dvaceti let používaly například brambory, rýže, ptačí zob, žito, ječmen, oves, pšenice, proso, pšeničná nebo žitná sláma, piliny, dřevěné třísky, koňský hnůj či noviny. V této příručce je popsána příprava dvou substrátů, jednoho z mouky z rýže natural a vermikulitu a druhého z žitného zrna. Podle ankety, která před časem probíhala na Internetu, jsou obě tyto směsi v současnosti nejpoužívanější a začátečníkům nejvíce doporučované. Vše, co je potřeba, je snadno dostupné ve specializovaných prodejnách s racionální výživou a se zahradnickými potřebami.
<< Home