Saturday, June 02, 2007

Horčiny

glykozidického charakteru a horké látky s neglykozidickým
charakterom. Je zistené, že horčiny glykozidického charakteru dráždia
chuťové receptory jazyka a aktivizujú žalúdočnú sliznicu, vplyvom čoho sa vytvára
väčšie množstvo žalúdočnej šťavy, zvyšuje sa jej kyselinotvornosť a podporuje chuť
do jedla. Žalúdočná sekrécia sa zvyšuje pri striedmych dávkach horčín. Pri vyšších
dávkach vznikne niekedy opačný efekt. Aby sa dosiahol priaznivý účinok pri trávení,
preparát z horčín sa podáva dve hodiny pred jedlom. Podľa chemického zloženia
horčiny patria do rozličných chemických skupín.
Glykozidy s neznámou chemickou štruktúrou. V rastlinných organizmoch
sa nachádzajú glykozidické látky, ktorých stavba ešte nie je presne určená.
Drogy, ktoré obsahujú také glykozidy sú: kôra kaliny (Cort. viburni), vňať horčiaka
pieprového (Herb. persicariae hydropiperis), list skorocelu (Fol. plantaginis) a iné.
Prvé dve drogy sa používajú ako prostriedky na zastavenie krvácania a tretia ako
protizápalový a sekrétolytický prostriedok.