Tuesday, November 07, 2006

Sporýš lékařský
Latinský název Verbena officinalis
Signatura Venuše
Hlavní složky hořčiny, silice, rostlinné slizy, třísloviny
Polarita ženská
Živel země
Vlastnosti hřejivé, vysušující
Božstva Kerridwen, Mars, Aradia, Isis, Jupiter, Juno, Thor


Kuchyňské použití ochucení likérů a nálevů např. okurky.

Lidové názvy :
čaganka, slza, verbena, železník, vrbina

Pěstování :
Není náročná na kvalitu půdy, dobře se jí daří na slunci. Dorůstá výšky 90 cm. Množí se semeny nebo koncovými řízky.
Miluje slunce.

Sběr :
Nejvhodnější dobou pro sběr je letní slunovrat. Silice - parovodní destilace natě (aromaterapie). Znaky - chlupaté rozvětvené stopky a barva - drobné fialové květy.

Doporučené kombinace :
bergamot, vavřín, nerol, myrta, rozmarýn

Lékařské použití :
Posílení nervového systému - pocit úzkosti, deprese, strach, nespavost, podráždění, bolesti hlavy, všeobecná přecitlivělost, slabost. Napomáhá odolávat stresům, bázni a posedlosti. Je velmi vhodná pro lidi, kteří přecházejí z komerčních sedativ k homeopatické léčbě. Působí příznivě na činnost jater a celého zažívacího traktu - trávicí potíže, žaludeční vředy, zánět tlustého střeva, pálení žáhy, cirhóza, žloutenka, vleklá virová onemocnění jater a myalgická encefalomytida. Sporýš podporuje potivost - infekční horečky, úpal. Po dlouhodobých horečkách podporuje regeneraci organismu. Příznivě působí na ženské orgány - předmenstruační migrény,menstruační bolesti. Zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Lehce ovlivňuje činnost dělohy. Antismasmodikum - křečové potíže, astma, černý kašel. Omezuje kazivost zubů a příznivě působí na dásně - ústní voda.
Také se uplatní při obličejové neuralgii, bolestech v krku, zánětech mandlí. Zpevňuje zrakový nerv, odstraňuje neostrost vidění, je součástí očních kapek.

POZOR :
Začíná však působit až po měsíčním užívání. Nepoužívat v těhotenství !

Emocionální využití :
Působí na oblast solárního plexu a krční čakry. Vhodné pro lidi, kteří utrpěli trauma, násilí, náhlou smrt blízké osoby, po hlubokém a bolestivém zásahu do jejich duše. Upevňuje, koncentruje a uklidňuje emoce, vyrovnává duševní napští, nesoustředěnost, roztržitost. Doporučuje se flegmatukům V tomto případě užívat 5 kapek sporýšové tinktury denně či 1 šálek sporýšového čaje denně. Napomáhá ženám vybudovat si vlastní systém ochrany a odolávat nepříznivým vlivům.

Magické a rituální použití :
Rituály ochrany, očisty, lásky, nabytí peněz, cudnosti. Kteroukoli část byliny lze nosit jako amulet. V domě se jí užívá na ochranu před bleskem. Součást vykrápěcích směsí a kuřidel při vymýtání. Je běžnou složkou sáčků do koupelí. Bylina proti touze po druhém pohlaví. Očista oltářů. Při iniciačních obřadech byly dcery Druidů korunovány sporýšem na znamení určitého stupně zasvěcení. Koruna upletená ze sporýše ochraňuje mága při obřadu před negativními silami. Lektvar lásky



Ibišek čínský
Latinský název Hibiscus rosa-sinensis L
Signatura Venuše
Polarita ženská
Vlastnosti hřejivé a vysušující