Wednesday, November 01, 2006

Podběl obecný
Prvosenka jarní
Černý bez
Kontryhel žlutozelený
Černobýl
Máta polej
Tymián
Sporýš lékařský
Ibišek čínský
Šanta kočičí






Podběl obecný
Latinský název Tussilago farfarae
Signatura Venuše
Hlavní složky slizy, hořčiny, saponiny, zinek
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti zahřívající a zvlhčující


Lidové názvy :
babuša, devaterník, devětsil, kopyto, lopuch, mají, podkova, zaječí lupen, vítěz

Sběr :
Sbírá se list v období květen až červenec (po odkvětu) a květy v období únor až duben. Sušíme při teplotě max. 40 °C.

Lékařské použití :
Onemocnění plic - součást směsi proti dráždivému kašli, na akutní bronchitidy. Bolesti v krku, záněty hrtanu a mandlí. Léčba tuberkulózy rozedmy plic, černý kašel (zinek podporuje tvorbu nových tkání). Velmi vhodné pro kuřáky - napomáhá vykašlávání dehtu, prachu a jiných látek - minimalizuje důsledky kouření. (tabák je bylina marsu - vysušuje vlhkost plic - náchylnost k infekcím a nádorovým onemocněním) , podběl zmírňuje toto podráždění. Též vhodné pro lidi žijící ve velkoměstech. Uklidňující účinky - napomáhá odstranit svíravý pocit v prsou.Z listů a květů lze připravit tabák, který se kouří k zastavení astmatického záchvatu.Přirozené pročišťovací vlastnosti.

Emocionální využití :
Podběl ovlivňuje oblast solárního plexu, odstraňuje závist a žárlivost, jež zabraňují pronikání světla do duše, sluneční paprsky se ztrácejí v temnotách a mysl upadá do hlubin ponurosti. Bylina je vhodná pro zahořklé lidi, pro lidi popírající realitu, bojící se přiznat její horší stránku, její stíny. Čaj se doporučuje pít na konci dne a to po dobu jednoho lunárního měsíce (od úplňku do úplňku). Je-li zapotřebí pak opakujte proceduru každý druhý měsíc.

Magické a rituální použití :
Ve formě kadidla nebo čaje se využívá pro zlepšení jasnovidectví. Má soustřeďující a zjitřující vlastnosti, takže umožňuje lepší zachycení předávaných poselství a využívání vlastní intuice.Rituály lásky. Předvídání. Přidává se do milostných amuletů - přináší mír a klid. Vykuřování listů vyvolává vize.



Prvosenka jarní
Latinský název Primula veris
Signatura Venuše
Hlavní složky saponiny, éterické oleje, glykosidy
Polarita ženská
Živel voda
Božstva Freyia
Vlastnosti zahřívající a zvlhčující


Lidové názvy :
atlacier, bílá bukvice, bludí, denní koření, dubnová květina, fajfka, galatka, gaška, koření sv, Petra, nebesklíč, petrklíč

Sběr :
Sbírají se květy od dubna do května

Lékařské použití :
Působí mírně, vhodné zejména pro malé děti a starší lidi při horečnatých nachlazení, rýmách a lehkých bronchitických záchvatech. Zbavuje tělo škodlivých látek. Sedativum na suchý a dráždivý kašel. Malým dětem se podává čaj na klidný spánek po celou noc. Posiluje nervy, tlumí bolesti hlavy, čistí pleť, redukuje akné a zabraňuje tvorbě vrásek. Prvosenka je chráněná bylina, proto ji raději získávejte v lékárnách než vlastním sběrem.

Emocionální využití :
Vhodná k uvolnění všeobecné zablokovanosti, při pocitech úzkosti, beznaděje, prázdnoty, osamělosti, při negativních postojích, po rozchodu s partnerem, při odstraňování depresí a deziulzí, které přetrvávají po smrti blízké osoby (prvosenka pozvedává duši a otevírá srdce). Nejlépe je užívat prvosenkové víno nebo čaj. V těžkých případech je dobré zhotovit prvosenkový talisman z květů a vložit jej pod polštář. Umožní uvolnit zablokovanou energii.

Magické a rituální použití :
Při rituálech uctívání zemřelé osoby. Nemocným dětem se umísťovala kytička prvosenky nad postýlku, aby odehnala duchy mrtvých. Rituály mládí

Krevní čistidlo
1díl kořene pampelišky, 1 díl kopřivových listů, 2 díly výhonků černého bezu a 2 díly květů a listů prvosenky. 2 lžičky uvedené směsi bylin přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Užívejte 2 x denně.

Prvosenkové víno
4,5 l květů prvosenky a 1,75 kg krystalového cukru, přidejte kůru ze tří citrónů a 4,5 l studené pramenité vody. Na konec přidejte 30 dkg čerstvých kvasinek. Směs promíchávejte každý den a po dobu 1 týdne. Poté ji nalijte do demižónu společně se šťávou ze tří citrónů a ponechte kvasit. Po ukončení kvasného procersu demižón zazátkujte a uložte na 8 - 9 měsíců. Stočte do láhví. Víno by mělo být čiré, žluté barvy a likérové chuti.