Monday, November 06, 2006

Máta polej
(Polej obecná)
Latinský název Mentha pulegium
Signatura Venuše
Hlavní složky silice, třísloviny, hořčiny, flavonoidy
Polarita mužská
Živel oheň
Vlastnosti hřejivé a vysušující


Nádivková tráva. Použití v kuchyni do nádivek při zabíječce.Charakteristický zápach, který odpuzuje mouchy, komáry, blechy atd. -ve formě oleje lze užít jako repelent. Náhražka máty peprné - proti kousnutí hmyzem.

SLidové názvy :
polajka, polej, milodějné kvítí

Pěstování :
Vytrvalá bylinka má poléhavé lodyhy, které vytvářejí hustý kryt. Silná peprmitová vůně. Dorůstá do výšky 30 cm.
Vyžaduje hodně vlhka, snáší však i suchou půdu. Roste na přímém slunci i v polostínu. Pěstování vyžaduje hodně vlhka,ale snáší i chudou zem, slunce i polostín. Znaky poléhavá rostlina se silnou peprmitovou vůní Barva fialové květy v sevřených květenstvích

Sběr :
Použitelná část květy a listy. Doba sklizně - srpen.

Lékařské použití :
Tradičně se jí užívá jako bylina k potratům, působí však poměrně silně a tak může způsobit žaludeční křeče. Vzhledem k tomu, že zahřívá dělohu a umožňuje snadnější odtok krve, používá se proti menstruačním křečím. Dobře působí i při porodech, celkově posiluje organismus rodičky. Éterický olej má antiseptické účinky - ošetření ran, afty, bolesti v krku. Čistí krev, odhleňuje plíce.
Tradiční prostředek na závratě a bolesti hlavy.

POZOR : nepoužívat během těhotenství - nedonošení plodu, poškození plodu !!!!!!!

Emocionální využití :
Působí v sakrální oblasti. Umožňuje ženě lépe využívat její vrozenou energii, být méně ovlivnitelnou proti názorům ostatních, pomáhá stát se rozhodnější a sebevědomější či pomáhá nalézt vlastní identitu. Též vhodná pro ty, kteří se snaží vymanit se z vlivu svého okolí. Stabilizuje organismus vyčerpaný dlouhou nemocí. Přidejte do koupele jednu kapku aromatického oleje.

Magické a rituální použití :
Zaklínadlo na přetržení řetězce nešťastných náhod. Rituály síly, ochrany a míru. Dává se do bot proti únavě při cestování - všeobecně posiluje tělo. Bylina míru - darujte ji znesvářené dvojici.


Tymián
Latinský název Thymus vulgaris
Signatura Venuše
Hlavní složky silice, hořčiny, třísloviny, flavonoidy, triterpenoidy
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé a vysušující
Použití v kuchyni nádivky, polévky a dušené pokrmy, k uzení masa, sýry, sekané maso, zvěřina, saláty, nakládání okurek, do omáček, k zelenině a na pizzu.

Lidové názvy :
demut, římská mateřídouška,

Pěstování :
Vhodná pro pěstování na balkóně či za oknem. Znaky silně vonící květy světle fialové barvy. Vytrvalá bylina se rozmnožuje se semeny, ale i dělením trsů, řízkováním a hřížením. Vyžaduje teplejší polohy a lehčí vápnité půdy s dostatkem živin. Ale ujme se i v chudé, kamenité půda. Hodně slunce - podmínkou !

Sběr :
Sbírájí se květy a listy v období červen až září. Suší se ve stínu na vzdušném místě při t. max. 35 °C. Pro aromaterapii - silice se získává : parovodní destilace kvetoucí natě.

Doporučené kombinace :
bergamot, hřebíček, rozmarýn, čajovník, citrusy, jalovec, meduňka, šalvěj.

Lékařské použití :
Antiseptikum - infekční onemocnění (infekce plic, zánět ledvin, bronchitidy, zánět mandlí, černý kašel, zánět pohrudnice).
Tymián je poměrně silný prostředek - neužívat déle než sedm až deset dní !! Zvyšuje potivost, napomáhá snižovat horečku a léčit nachlazení či chřipku. Má mírně tlumící účinky - nespavost, nervová onemocnění, revmatické bolesti (formou koupele). Jako tělová voda - mravenčení, svědivá pokožka, trychoficie. Pomocník při porodu.

Emocionální využití :
K posílení odvahy. Bylina má vlastnosti orla. Vhodný pro ty, kteří dlouho trpěli, jsou u konce svých sil či mají pocit, že klesli až na samé dno.

Magické a rituální použití :
rituály zdraví, psychické síly, lásky, očisty a ochrana spánku. Jedno z nejstarších vykuřovadel, které bylo v Řecku rituálně spalováno. Svěcení chrámů a svatých míst. Používán také ke zvýšení jasnozřivosti. Zapaluje se před obřadem k vyčištění prostoru. Spolu s majoránkou formou odvaru - lázeň, která smývá neduhy a trápení minulých dní.