Thursday, November 02, 2006

Prvosenkový sirup
450 g čerstvých květů prvosenky přidejte do 900 ml vroucí vody. Nechejte vařit. Přimíchejte tolik cukru, aby směs nabyla sirupové konzistence. Použití: závratě, nervové potíže, bolesti hlavy, nespavost dětí.

Nervový systém
uvolnění všeobecné zablokovanosti, při stavech úzkosti, beznaděje, negativní postoje, pocit osamělosti, prázdnoty, po rozchodu s partnerem či při ztrátě blízkého člověka. Nejlépe je užívat prvosenkové víno či bylinný čaj a talisman z květu, který noste u sebe a na noc jej dejte pod polštář. Nemocným dětem dávat v pytlíčku nad postýlku, aby odehnaly duchy mrtvých, které děti vidí jako strašidla.


Černý bez
Latinský název Sambucus nigra
Signatura Venuše
Hlavní složky třísloviny, flavonoidy, včetně rutinu, rostlinné slizy, silice
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé a vysušující
Božstva Holda, Venuše


Posvátný strom Keltů - strom posledního třináctého měsíce. Dřevo stromu velmi intenzivně voní a má narkotické účinky.
Použití v kuchyni: ochucování ovocných kompotů, salátů a želatinových pudinků

Lidové názvy :
baza, bzinka, habzina, kalina, kobzina, psí víno, pukač

Pěstování :
Dorůstá až do výšky 10 m. Vlhká půda a hodně slunce podporuje vůni. Talířovitá květenství drobných vonných kvítků barvy krémově bílé.

Sběr :
Sbírá se květy a listy v období červen - červenec a suší při teplotě max. 35 °C. Plod se sbírá v období září - říjen a suší při t. max. 70 °C.

Lékařské použití :
S úspěchem se užívá při nachlazení, rýmě, katarech, ucpaných nosních i čelních dutinách, bolestech v krku. Vzhledem k tomu, že napomáhá udržet rovnováhu tekutin v těle, používá se při zadržování vody v těle, nadměrném výskytu puchýřů či mokvajících ran. Je vhodný pro děti trpící častými rýmami, kašlem, nachlazením a záněty mandlí. Vyšší tvorba hlenů je mnohdy reakcí na mléčné výrobky, proto při těchto problémech se doporučuje po dobu jednoho měsíce vynechat mléčné výrobky. Sedativum - čaj pro klidné spaní. Horký bylinný čaj je výborný na snížení horečky, neboť podporuje pocení. Této vlastnosti lze využít při kožních problémech a k léčbě akné. Při bolestech zubu - žvýkejte bezovou větvičku.

Emocionální využití :
Dlouhou dobu spojován se smrtí a očarováním. Je lehkou, vzdušnou a expanzivní rostlinou - povznáší chmurné, zablokované nebo nahromaděné emoce. Uklidňující čaj pro děti trpící nespavostí nebo nočními můrami. Vhodný pro lidi považující život za boj a pro umírající, kteří se bojí smrti. Rovněž je určen těm, kteří si nevědí rady, věčně pochybujícími. Působí dobře na cyniky.

Magické a rituální použití :
Výroba čarovného proutku. Elisabet Brooke upozorňuje na oběť- za proutek zaplatiti kapkou své krve. Riruály exorcismu, ochrany, úspěchu, ochrany spánku. Pro své bílé květy je zasvěcen mnoha duchům kultu Velké Matky (Wicca). Zavěšuje se nad dveře a okna pro ochranu před negativními silami. Při požehnání člověka, věci či místa - rozházejte bezinky a listí do 4 světových stran. Poté listím a bezinkami posypte onu osobu.