Friday, November 03, 2006

Kontryhel žlutozelený
Latinský název Alchemilla vulgaris
Signatura Venuše
Hlavní složky třísloviny, hořčiny, kyselina salicylová
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé, vysušující


Lidové názvy :
alchemilka, hvězdoš, husí noha, rosička, zindava, přívratník

Sběr :
Sbírají květy a listy .
Doba sklizně červen, červenec

Lékařské použití :
Při menstruaci nepomáhá tlumit bolesti a zvýšené krvácení.Výborné výsledky u žen nad 35 let, které se snažily poprvé otěhotnět.
Kontryhel působí obvykle až po dvou měsících užívání. Droga je vhodná i pro těhotné ženy, jež mají obavu z nedonošení plodu, trpícími bolestmi či krvácení. Pomáhá při přípravě na porod zejména u žen u kterých se předpokládá ochablé svalstvo. Po porodu zastavuje krvácení, napomáhá děloze zformovat se do původní velikosti a zabraňuje jejímu výhřezu. Prsům navrací pružnost. Vhodný i v období klimaktéria - omezuje pocení. Užívá se ve formě - bylinného čaje, koupele, výplachy.

Emocionální využití :
Vhodný pro přízemní povahy - napomáhá učinit důležitá rozhodnutí spojená s určitým nebezpečím. Je bylinou vhodnou k přetržení vzpomínek na minulost. Působí v oblasti čelní čakry - umožňuje jasné vidění a předvídání. její účinek je zároveň posilující a ženám pomáhá získat odvahu bojovníka, sílu a vytrvalost (pro ženy, které trpěly nadvládou mužů nebo utrpěly ztrátou dítěte) Je vhodný pro ženy, které se bojí mít dítě nebo se bojí porodu. Mající zablokovanou kreativitu (pozvedává emoční břímě a umožňuje jednat tvořivěji a svobodněji).

Magické a rituální použití :
Při rituálu k početí dítěte. Rituály lásky a plodnosti.