Monday, October 09, 2006

Se stříkačkou

zatřeseme a přesvědčíme se, že jsou v ní výtrusy dobře promíchané. Když do ní natáhneme trochu vzduchu, jde to snadněji.
Z každé sklenice odstraníme tenkou fólii. Substrát je připraven k naočkování. Jehlu injekční stříkačky vsuneme do připravené dírky ve víčku tak hluboko, jak jen to jde, a zkosenou stranu jehly opřeme o vnitřní stěnu sklenice.
Tímto způsobem do každé dírky vstříkneme 1/4 kubíku roztoku. Celkem 1 kubík roztoku na každou sklenici. Když budeme šetřit a do každé sklenice vstříkneme o trochu méně, mělo by deset kubíků stačit k naočkování dvanácti sklenic. Jestliže si roztok budeme připravovat sami, můžeme ho samozřejmě dát do sklenic mnohem více. Vstříkneme-li do každé dírky kubík, podstatně urychlíme průběh kolonizace, a čím dříve je koláč připraven, tím menší je šance, že jej nepřátelské bakterie a plísně zničí.