Wednesday, September 13, 2006

Vermikulit

je slída, která byla vystavena vysoké teplotě, při níž došlo k uvolnění vázané vody. Běžně je používán jako přísada do hlíny, která je pak schopna lépe udržet vlhkost a navíc dovoluje kořenům snadnější rozrůstání. V Čechách se vermikulit moc nepoužívá, a proto pro někoho může být obtížné najít obchod, který ho má ve své nabídce.
Namísto obtížného shánění mouky můžeme v mlýnku na kávu nebo mixéru rozemlít samotnou rýži natural (bez přísad). Takto připravený domácí výrobek pohlcuje o trochu více vody, a proto se při přípravě substrátu musí zvýšit její podíl přidáním jeden a půl polévkové lžíce k původní čtvrtině odměřovacího šálku (2. krok). Použití domácí mouky je nejen levnější, ale také významně urychluje rychlost kolonizace substrátu. Zdá se, že rýžové koláče s touto ˘moukou˘ produkují o něco více plodnic než s normální.