Tuesday, September 05, 2006

Použití čerstvé plodnice k naočkování substrátu

Následující způsob se příliš nepoužívá, protože je velmi náročný na sterilní techniku. V této příručce je uveden pouze pro úplnost.
Abychom zabránili kontaminaci, použijeme k naočkování pouze vnitřní tkáň plodnice. Klobouk položíme výtrusnicemi dolů na čistý pracovní stůl nejméně metr od jakéhokoliv zařízení. Očistíme ho a celý povrch potřeme sedmiprocentním roztokem jódu. Třemi špendlíky jej rovnoměrně připíchneme k pracovní desce. Nad plamenem sterilizujeme skalpel nebo žiletku. Po vychladnutí jím sloupneme vnější vrstvu klobouku. Vnitřní tkáň nakrájíme na malé kousky velikosti sirkové hlavičky. Každý kousek napíchneme na sterilizovaný špendlík a vhodíme do sklenice s připraveným substrátem.
Nevýhodou této metody je také to, že se při naočkování musí otevřít víčka jednotlivých sklenic, čímž se podstatně zvýší riziko kontaminace.