Friday, October 28, 2005

Bylinky se k léčbě

Bylinky se k léčbě užívají v celé řadě forem. Nejběžnější z nich je nálev ("čaj"): 1 zarovnanou čajovou (! (2)) lžičku (vždy nové, byliny nepoužíváme opakovaně) sušené drogy přelijeme 1/4 litrem vroucí vody, necháme 1/4 hodiny louhovat. Jinou používanou formou je odvar: 1 kávovou lžičku drogy vaříme 2 minuty, poté ji ještě necháme 10 minut louhovat. Pijeme 1 - 2x denně, pokud možno do 15.00 hodin, po dobu 3 týdnů, potom následuje týdenní pauza. Takto budeme užívat všechny byliny zde uvedené, pokud není uvedeno jinak (další léčivé formy bylin jsou dobře popsány na stránce Standy Korbela).
Pro přípravu bylin nebudeme používat kovové ani umělohmotné nádobí (pozor i na třeba drobně odloupaný smalt ve smaltovém nádobí!) - tedy ani hrnce nebo sítka z těchto materiálů. Pokud nemáme keramické sítko, je možné vroucí vodou zalít bylinky v hrnku bez sítka, po vyluhování pak přes umělohmotové sítko zcedit - kontakt bylin se sítkem je takto omezen na minimální dobu.
Upozornění o intervalech 3 týdny užívat bylinný čaj - 1 týden pauza by se mělo týkat také všech ostatních podobně farmakologicky účinných látek - i pití např. černého (nebo zeleného) čaje, který se obyčejně užívá jako běžný denní nápoj.