Tuesday, October 07, 2008

Chemické zloženie. Plody kôpru
obsahujú éterický olej (2,4—4 % ) , ktorý
sa skladá z karvónu, limonénu, felandrénu,
terpinénu, myristicínu, apiolu, ďalej
obsahuje proteíny a kumaríny, kyselinu
ferulovú, kávovú a chlorogénovú, mastný
olej a iné.
Účinok a použitie. Plody kôpru
tonizujú sliznicu žalúdka a účinkujú
vetropudne (karminatívne), diureticky,
spazmolyticky, sedatívne a podporujú
tvorbu mlieka. Droga sa používa pri
ľahkých formách arteriálnej hypertónie,
preventívne pri stenokardii, srdcovej
angíne, nespavosti, meteorizme, črevných
kolikách, ďalej sa používa na zvýšenie
mlieka dojčiacich matiek, na zvýšenie
chuti do jedla a na zlepšenie
trávenia.
Plody používame vo forme záparu. Tri
až šesť čajových lyžičiek rozdrvených
plodov kôpru zalejeme 400 ml vriacej
vody. Necháme vylúhovať 1 hodinu. Po
precedení užívame 60—120 ml trikrát
denne po jedle.
Môžu sa užívať aj nadrobno rozdrvené
plody — po 1 g s troškou vody trikrát
denne alebo silica 10—15 kvapiek trikrát
denne, ktoré sa nakvapkajú na
kocku cukru.
38. Krušina jelšová — Frangula alnus Mill.
Rešetliakovité - Rhamnaceae
Krušina je ker vysoký od 2 do 6 m. Kôra
je sivohnedá s bledými škvrnami (pod
hornou vrstvou kôry sa nachádza červená
vrstva, podľa ktorej sa dá ker identifikovať).
Listy sú oválne, celistvookrajová,
striedavé, so slabo chlpatými stopkami
a šiestimi až ôsmimi žilkami z dvoch
strán hlavnej žily. Kvety sú zelenkastobiele,
obojpohlavné a nachádzajú sa
v pazuchách listov. Kvet má päťpočetný
kalich, päťpočetnú korunu a päť tyčiniek.
Plod je šťavnatá kôstkovica s piatimi
semenami, zo začiatku zelený, neskôr
sčervenie a po dozretí sčernie. Rastlina
kvitne v júni a júli.
Krušina rastie najmä na vlhkých miestach
v krovinách, na okrajoch vodných
tokov a močarísk spolu s jelšami a vŕbami.
Vyžaduje kyslú pôdu.
Droga. Kôra krušiny — Cortex frangulae.
Zbierame kôru z kmeňa a z konárov
skoro na jar (marec—apríl), pred vypučaním
listov v období prúdenia miazgy.
Na kôre urobíme prstencové nárezy vo
vzdialenosti 300 mm jeden od druhého
a potom ich spájame pozdĺžnym rezom.
Pozbieraná kôra má hrúbku 2 mm. Suší
sa v tieni alebo v sušiarni pri teplote do
100 °C. Pri sušení je dôležité predísť
stáčaniu kôry, aby kôra mala väčšiu
dotykovú plochu so vzduchom, v opačnom
prípade kôra sčernie a začne plesnivieť.
Vysušená kôra je zvonka bledohnedá,
má horkoštipľavú chuť, nevonia a nezapácha.
Kôra je hygroskopická, preto
sa musí uskladňovať v suchých a vzdušných
miestnostiach. Hneď po vysušení
droga nie je vhodná na liečenie. Môže sa
používať po jednoročnom uskladnení na
suchom mieste, alebo sa nahreje pri
teplote 100 °C počas 1 hodiny. Pri týchto
podmienkach sa zloženie drogy nemení
a vznikajú dôležité liečivé antrachinóny.
Farmaceutickú drogu tvoria
rúrkovité alebo žliabkovité kusy kôry.
Uskladňuje sa na suchom, vzdušnom
a tienistom mieste. Môže mať vlhkosť
najviac 13 %.