Sunday, March 26, 2006

Tymián

Latinský název Thymus vulgaris
Signatura Venuše
Hlavní složky silice, hořčiny, třísloviny, flavonoidy, triterpenoidy
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé a vysušující
Použití v kuchyni nádivky, polévky a dušené pokrmy, k uzení masa, sýry, sekané maso, zvěřina, saláty, nakládání okurek, do omáček, k zelenině a na pizzu.

Lidové názvy :
demut, římská mateřídouška,

Pěstování :
Vhodná pro pěstování na balkóně či za oknem. Znaky silně vonící květy světle fialové barvy. Vytrvalá bylina se rozmnožuje se semeny, ale i dělením trsů, řízkováním a hřížením. Vyžaduje teplejší polohy a lehčí vápnité půdy s dostatkem živin. Ale ujme se i v chudé, kamenité půda. Hodně slunce - podmínkou !