Monday, December 19, 2005

Vína z rostlin

Studený olejový výluh: Nařežeme rostliny a přelijeme je ve skleněné nádobě rostlinným olejem (např. olivovým, slunečnicovým či mandlovým). Necháme na teplém místě dva až tři týdny a denně obsah mícháme (či protřepáváme). Pak přecedíme do čisté sklenice.

Vína z rostlin
Jahodové víno: Potřebujeme 2.5 kg jahod, 1.25 kg cukru, štávu a ostrouhanou kůru z jednoho citrónu, kvasinky, živnou sůl a šálek silného černého čaje. Jahody rozmačkáme s cukrem, přidáme štávu a kůru z citrónu, přilijeme čaj a vše umístíme do větší nádoby. Zalijeme třemi litry vařící vody, necháme zchladnout a přidáme kvasinky s živnou solí. Zakryjeme a necháme týden stát. Denně nádobu promícháme. Poté scedíme do demižonu, doplníme po hrdlo studenou vodou a zajistíme vzduchovým uzávěrem. Po skončení fermentace stočíme do tmavých nádob.