Wednesday, February 28, 2007

Kirké

- Rituál hledání vlastní minulosti
mocná čarodějnice, dcera boha Slunce Helleia a Persy,
Z kozlíku si připravte čaj. Najděte si klidné místo, kde nebudete rušeni po dobu 20-30 minut. Zapalte tři modré svíce. Na žhavou plotýnku položte sušený kozlík a sečkejte až se vzduch naplní jeho dýmem. Pohodlně se posaďte a uvolněte své tělo. Soustřeďte se na místo mezi svým obočím. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte, zkuste si uvědomit místo kde se nacházíte. Představte si, že jste tak uvolněni, že se vznášíte. Stoupáte vzhůru, Vaše tělo zůstalo pod Vámi, ale vy stoupáte dál, přes strop, střechu vysoko nad naši Zemi do vesmíru. Zde chvíli zůstaňte, zkuste si uvědomit jeho nekonečnou rozlehlost. Pak se pomalu spusťte na zem, a když přistanete, budete se nacházet na jiném místě a v jiném čase. Můžete jej v klidu prozkoumat, neboť víte, že se můžete kdykoliv vrátit. Po 10 -15 minutách se pomalu opět vznesete do prostoru. Dopřejte si čas na očistu od právě zaznamenaného prožitku a pak se volným tempem vraťte zpět do svého pokoje a do svého těla. Otevřete oči a zážitky zapište.

Labels:

Tuesday, February 27, 2007

Héra

- rituál plodnosti
božská ochránkyně manželství a ochránkyně rodiček
kontryhel
Každý den jeden šálek bylinného čaje pijte po dobu dvou měsíců. Vyhněte se jakémukoliv alkoholu. Pijte značné množství vody. V době plodných dnů po očistě zapalte bílou svíci a nechejte ať měsíční paprsky prostoupí celým vaším tělem. Zkuste si představit, že jste naplněna jeho stříbrnou září od hlavy až k patě. Koupejte se v jeho plodné energii. Vyberte si symbol své plodnosti a soustřeďte se na něj, pozorujte jej jak se probouzí a je schopný života. Apelujte na mateřskou stránku bohyně plodnosti :
Matko, volám Tě nyní, přijď,
přijď a přines sebou ducha mého dítěte,
splň mé přání,
a já jej zasvětím Bohyni Moudrosti.

Labels:

Monday, February 26, 2007

Hekaté

- Posmrtný rituál
bohyně noci a cest po divokých krajích
Zapalte svíce, přineste do místnosti čerstvé květiny a oblékněte si bílý šat, zapalte sladce vonící kadidla a oleje (myrha, jasmín, šalvěj). Otevřete všechna okna a je-li noc rozsviťte světla. Obložte mrtvého květinami a pohlížejte naň jako na unavenou duši, která je připravena opustit svoji fyzickou schránku. Když pozorujete bílé světlo nad hlavou zemřelého uvařte odvar ze šalvěje a připravte drobné pohoštění a oslavte osvobození ducha zemřelého z jeho pozemského života.

Labels:

Sunday, February 25, 2007

Hathor

- probuzení se ve snu
egyptská bohyně nebe
poměnka (květ i nať); rožec jednoletý roční; růžkatec ponořený; meduňka lékařská
řepík lékařský; heřmánek; kakost luční (horní část s květem)
Stejná objemová množství všech bylin se smíchá a na 1 litr vody se použije vrchovatá polévková lžíce směsi. Vaří se 5-7 min v nekovové nádobě a pak se nechá 10 minut louhovat. Denně se pije 1 až 3 sklenice. Může se pít i studený.
Všechny složky kromě růžkatce se prodávají v některých lékárnách. Růžkatec mezi prodávané byliny nepatří, ale je nezbytný pro vytvoření účinné směsi. Nezbývá tedy než si ho natrhat. Je to podvodní rostlina, a pokud vím, tak roste v Lednici (v těch jezírkách je ho spousta) a prý
ještě někde na Pálavě. O dalších místech nevím, i když by to podle literatury měla být poměrně běžná rostlina.

Labels:

Dianenón

- rituál síly a moudrosti
Přerušení vztahů k jiné osobě, k posílení vlastního já
Kostival lékařský přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Také lze uží formou kadidla.

Deméter - rituál proti zneužití
Rozmarýn přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme a nalijeme jej do koupele. Lze použít plátěného pytlíčku či éterického oleje. Setrvejte v lázni 10 -15 min.

Eufrosyné - obrana
bohyně půvabu, 2 charitka
Zázvor přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Labels:

Thursday, February 22, 2007

Cerridwen

- Jetelový rituál plodnosti
V období kdy měsíc stojí v novu, nasbírejte několik hrstí květů jetele. Sběr provádějte brzy ráno, dokud neoschla rosa. Vložte je do skleněné mísy naplněné z poloviny vodou a přikápněte několik kapek santálového oleje. Nádobu umístěte na slunci a ponechejte ji až do poledne.
Poté výluh slijte a uchovejte na chladném místě. Když se na obloze objeví první hvězda, posaďte se před oltář a zapalte jednu bílou svíci. Vzývejte bohyni plodnosti, soustřeďte se na plamen svíce a odříkávejte následující prosbu :
Cerridwen, matko všech, vyslyš mne.Volám ducha svého nenarozeného dítěte.Nechť přijde ke mně dřív, než Měsíc oběhne jedenkrát Zemi. Tak se staň.
Vezměte jetelovou vodu a pomažte jí své tělo. Myslete na uzdravující sílu a vlastnosti, které Vám tato bylina může předat, otevřete se duchu svého budoucího dítěte. Po skončení vezměte nedohořelou svíci a zbylou jetelovou vodu a zakopejte vše na nějakém vzdáleném místě od svého domova či vše hoďte do řeky a bez otočení odejděte.

Labels:

Wednesday, February 21, 2007

Astrální cestování

Diviznu - použít jako výplň spacího polštářku - vyvolává astrální cestování.

Athéna - odvaha
řecká bohyně řemesel a umění
(použití při stavech zuřivosti, sebe-osočování, náladách v nichž se velmi podceňujeme, napomáhá nám nalézt sebejistotu, sílu bojovat za svá práva, uhájíme své já přirozeným způsobem)
Zeměžluč přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Každé ráno jeden šálek.

Ceres - uvolnění těla a zlepšení vizualizace
staroitalská bohyně orby, úrody a vzdělanosti
lapačo; kondurando; chmelové šišky; meduňka; kozlík; dobromysl; ginko; mateřídouška
třezalka; světlík; heřmánek přelít 500 ml vroucí vodou a 15 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Každé ráno jeden šálek. Všechny složky se dají běžně koupit v lékárnách.

Labels:

Tuesday, February 20, 2007

Aradia

- zdraví, meditace
bohyně měsíce
Meduňka citrónová přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme a vypijeme.

Ariadné - vytrvalost
dcera Krétského krále Mínoa
Zeměžluč přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Artemis - ochrana před vysávání energie jinou osobou
řecká bohyně lovu, měsíce a kouzel
Heřmánek přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.
Lze použít i koupel. V akutním případě použít éterický olej a pár kapek rozetřít na solar plexu.

Labels:

Monday, February 19, 2007

Agláia

- rituál lásky a sexu
bohyně půvabu, 1 charitka
Kořen salmiaku vložit do nekovové nádoby se studenou vodou a ohřát. Nechat vylouhovat 5 minut a poté scedit.
Alchemilla
latinský název pro kontryhel
Rituál kontryhelový - důležitá rozhodnutí, přetržení vzpomínek na minulost, jasné vidění a předvídání, posiluje u žen odvahu, překonání bolesti a zoufalství při úmrtí blízké osoby zejména dítěte. Pro ženy zneužité muži. (sakrální čakra).
Jednu velkou polévkovou lžíci kontryhelu žlutozeleného vložte do plátěného pytlíčku a ponořte jej do koupele v níž setrvejte 10-15 min. Každý večer použijte suš. byliny jako kadidla nebo jím posypejte rozpálenou plotnu. Na chvíli se posaďte (10 minut) a přemýšlejte nad činností, kterou by jste chtěli rozvíjet. Nebojte se trošku si zasnít. Jak by se změnil Váš život atd. Zaznamenávejte si myšlenky.

Labels:

zaver

Při zánětech nosohltanu a mandlí koná dobrou služ¬bu kloktadlo, připravené podle tohoto návodu:
5 g sušených květů černého bezu se dá do studené vody, přivede do varu, ihned odstaví, scedí a nechá vychladnout.
Též při nežitech a různých drobných hnisavých one¬mocněních kožních lze doporučit mast, připravenou podle tohoto návodu:
10 g sušených květů černého bezu se svaří s 2 lžíce¬mi vepřového sádla, protlačí čistým plátnem a nechá vystydnout.

Labels:

Sunday, February 18, 2007

čaj

Výtečným prostředkem pro pocení při všech choro¬bách z nachlazení je čaj, připravený podle tohoto ná¬vodu:
květu bezu černého 25 g
květu lipového 25 g
kořene pruskurníku lékařského 20 g Na hrst této směsi nalije se 1/41 vařící vody, scedí a za horka v posteli vypije.
Proti zácpě dobře pomáhá několik lžic kaše, zhoto¬vené z čerstvých bobulí.
Sušené bobule naproti tomu jsou velmi dobrým prostředkem proti průjmů. Užívají se buď jako takové, nebo se z nich připraví kaše, či odvar ze dvou lžic su¬šených bobulí na 1/41 vody.
Ale i při zevním použití se černý bez dobře osvěd¬čuje. Zelená kůra, kterou natlučeme za čerstva kladív¬kem, aby byla na povrchu vlhká, mírní bolestivou pal-čivost při spáleninách. Musí se ovšem jednat o spále¬niny prvního stupně, při nichž je kůže jen zarudlá a lehce zduřelá.

Labels:

Thursday, February 15, 2007

UŽITÍ V LIDOVÉM LÉKAŘSTVÍ:

Léčivá moc černého bezu je známa od pradávna. Ve středověku mu byla u různých národů připisována kouzelná moc. Hlavní účinek černého bezu spočívá v tom, že způsobuje zvýšené vyměšování potu a moče. Proto ho užíváme tam, kde chceme odstranit z těla nadbytečnou tekutinu. Též bývá doporučován při revmatismu. Užívají se všechny jeho výše uvede¬né části vyjmenované podle těchto návodů:
5 g kůry černého bezu se povaří ve 1/41 vody a po scezení se za tepla vypije.

Labels:

Wednesday, February 14, 2007

PĚSTOVÁNÍ A SBĚR:

Bezu černému se daří nejlépe v suché půdě, na výsluní. Nevyžaduje zvláštního ošetření. Vysévá se sám a velmi často zbují tak, že je na obtíž. Při pěstování je nutné občas prořezat nebo úplně vyřezat starší větve. Řez se provádí na podzim.
Květy se musí sbírat za suchého počasí, dříve než začnou opadávat (tedy v květnu až červenci). Otrhané květy se nechají ležet přes noc rozprostřeny na lískách, druhé¬ho dne se potom rychle usuší při 40°C. Jinak by mohly snadno zčernat. Před sušením se ovšem odlámou silné stonky. Usušená droga se potom proseje sítem o velkých okách a uschová v plechových nebo dřevěných, dobře utěsněných nádobách.
Bobule se sbírají tehdy, když jsou zralé, tedy v srpnu a září. Také se suší nebo roz¬vářejí na kaši jako povidla.

Labels:

Tuesday, February 13, 2007

ÚČINNÉ LÁTKY:

Květy bezu černého obsahují samburigrin, což je glykosid kyanovodí¬ku, dále trochu kyseliny valerianové, silici, tříslovinu a sliz. V plodech
je obsažena hlavně kyselina jablečná, kyselina vinná, stopy těkavého oleje, cukr a modré barvivo. V semenech plodu je mastný olej.
UPOTŘEBENÍ:
1. Slouží jako okrasný keř. V městských sadech se pěstují někdy odrůdy s listy bíle
a žlutě kropenatými.
2. Na venkově se z čerstvých květů, osmažených s moukou a vejci, připravuje chut-¬
né jídlo, zvané kosmatice.
3. V průmyslu se silice, získané z černého bezu, používá při výrobě voňavek a k na¬podobení aroma starého vína.

Labels:

Bez Černý

NALEZIŠTĚ:
Černý bez je u nás všeobecně rozšířen. Pěstuje se hojně na venkově jako ozdobný keř. Často zdivočí a potom ho nacházíme na okraji lesů a u potoků. V půdě si mnoho nevybírá.
UŽITEČNÉ ČÁSTI:
Jako droga se užívá květ (Flores sambuci), který je na oficiálním lé¬kopisu. Dále se užívá také bobule (Fructus sambuci seccati). Někdy jsou žádány i sušený list {Folia sambuci) a mladá kůra (Cortex sam¬buci).

Labels:

Monday, February 12, 2007

Kvete v červnu a červenci. Květy tvoří složené ploché chocholíky, při květu vzpřímené, po odkvětu převislé. Hlavní stopky jsou pětičlenné a lysé. Žlutavě bílé květy voní velmi příjemně. Mají pětizubý kalich, čtyřdílnou až pětidílnou zubovitou korunu, pět tyči¬nek a dvoupouzdrý nebo třípouzdrý podkvětý semeník s trojdílnou bliznou. Plodem jsou černofialové bobule, veliké jako hrách. Každá z nich obsahuje dvě až tři pecičky. Dozrávají v září.

Labels:

Saturday, February 10, 2007

Bez Černý

lidové názvy: bezoví, bezinky Sambucus nigra L.

Popis:

Bez černý patří do čeledi zimolezovitých - Caprifoliaceae. Je to keř, někdy i strom téměř všeobecně známý, dorůstající výšky 7 až 10 met­rů. Má široce rozložené větve. Mladá kůra je zelenavě šedá, bradavič­natá. Starší kůra je popelavá a rozpukaná. Mladé výhonky jednoleté obsahují bílou, měkkou dřeň, lidově nazývanou duší. Listy stojí vstříc­ně a jsou lichozpeřené. Skládají se ze 3 až 7 vejčitých, zašpičatělých, nestejně pilovitých lístků, z nichž konečný je největší. Listy nepříjem­ně páchnou.

Labels:

Thursday, February 08, 2007

Při nechutenství

se užívá vinného extraktu, takto připraveného:

75 g sušeného, nadrobno pokrájeného listu benedik-tového se vhodí do 11 červeného vína a nechá týden stát. Užívá se před jídlem nalačno 1 lžíce.

Nálevu a vodnatého výtažku se užívá také při bled-ničce, dně a bílém výtoku u žen, pokud je tento výtok způsoben příčinami nikoli místními.

Vodní výtažek si připravíme tak, že 50 g pokráje­ných listů máčíme po několik dní v 1/2 1 vody a po scezení užíváme 5x denně 1 lžíci.

Labels:

Monday, February 05, 2007

Užití v lidovém lékařství:

Již staří Řekové užívali benedikt pod jménem Akarna a vysoko si cenili jeho léčivé účinky. Nejčastěji se be-nediktu používá při poruchách funkce zažívacího traktu. V takovém případě užíváme odvar, který při­pravujeme podle tohoto návodu: sušený list benediktu

(5 g) dáme do 1/4 1 vody, povaříme několik okamži­ků, odstavíme a scedíme. Pijeme půl šálku po malých doušcích během půl hodiny, dokud se nedostaví úči­nek.

Nutno pamatovat, že příliš silný odvar snadno vzbu­zuje pocit ošklivosti a zvracení.

Labels:

Sunday, February 04, 2007

PěstovánÍ a sbĚr:

K pěstování benedikt vyžaduje hlubokou, mírně vlhkou, hlinitou půdu s dostatkem vápníku. Stanoviště vyžaduje teplé a slunné. Vysévá se po okopaninách. Již na podzim se pozemek pohnojí chlévským hnojem. Základní hnojení je 30 kg N ha1, 20 kg P ha1, 40 kg K ha1. Benedikt se seje přímo na stanoviště koncem března a v dubnu, a to měl­ce nebo do rýh o řádcích vzdálených od sebe 35 cm. Klíčivost semen je asi 60%. Se­meno vzchází rychle, obyčejně už po 14 dnech. Setba se potom protrhává, aby zůstaly jen jednotlivé rostliny, asi 30 cm od sebe vzdálené. Když jednotlivé byliny povyrostou, řádkují se a celá kultura se pleje. Plení se však provádí jen krátkou dobu, poněvadž be­nedikt rychle roste, vytvoří brzy velké, husté růžice a nedovolí později růst žádnému pleveli. Sklizeň počíná tehdy, když listové růžice dorostly značné velikostí. Sklízené listy se suší na lískách, nejlépe v sušárně při 50-60°C, neboť pak podrží svou původní barvu. Sklizeň je možné opakovat za léto čtyřikrát až pětkrát. Sklízíme-li i stonky, mu­síme je před sušením po délce roztrhat, poněvadž jsou příliš dužnaté a dlouho se suší.

Semeno se sklízí těsně před úplnou zralostí. Celé hlávky se utrhávají a na slunci se nechají dozrát.

Labels:

Thursday, February 01, 2007

Naleziště:

Domovem je benedikt lékařský v Asii a jižní Evropě, zvláště ve Špa­nělsku a Řecku. U nás se pěstuje tu a tam v zahradách a někdy zpla-ňuje. V takovém případě vyhledává pustá místa.

Užitečné Části:

Jako droga se užívá buď pouhý list (Folium cardui benedicti) nebo celá nať (Herba cardui benedicti). Přitom droga, která obsahuje jen list, je daleko cennější.

ÚCinné látky:

Benedikt obsahuje hořčinu, zvanou knicin, která dodává rostlině oné hořké chuti. Kromě toho obsahuje něco pryskyřice, silici a soli orga­nických kyselin.

Labels: