Saturday, September 30, 2006

Nejdříve smícháme

vermikulit s vodou v poměru 1:1/3. Potom vezmeme sterilizovanou desetikubíkovou stříkačku, která má odříznuté dno, a tuto směs do ní natáhneme. Do prázdné sklenice dáme vrstvu substrátu silnou přibližně 6 mm. Doprostřed dnem dolů postavíme naplněnou stříkačku a sklenici do její výšky zaplníme substrátem. Stříkačku potom vyjmeme a přitom do otvoru vytlačíme vlhký vermikulit. Nakonec na to dáme další vrstvu substrátu, tak aby u vrcholu zůstal požadovaný centimetr volného místa. Do takto vytvořeného rezervoáru později injekční jehlou přibližně jedenkrát denně vstřikujeme destilovanou vodu. Protože se nedá zkontrolovat vnitřek nádržky, a nemůžeme tak zjistit, zda-li nebyl kontaminován, musíme při jeho plnění dodržovat sterilní podmínky. Možnost kontaminace je jedinou nevýhodou této metody.

Thursday, September 21, 2006

Rýžové koláče

většinou ztratí svou vlhkost dříve než své výživné látky a substrát, z něhož jsou tvořeny, je natolik stlačen, že se do něj další voda nedá jednoduchým způsobem vstříknout. Abychom mohli využít vše, co substrát může poskytnout, byly vyvinuty dvě metody, pomocí nichž myceliu v období růstu dodáváme potřebnou vláhu. První, která bude popsána nyní, spočívá ve vytvoření nádržky pro uchování vlhkosti. Druhá bude uvedena v kapitole 'Období růstu'. Substrát s nádržkou nám přinese přibližně dvakrát více plodnic než bez ní.

3. krok:

V následujícím kroku každou sklenici naplníme tímto materiálem. Substrát by měl být stlačen natolik, aby udržel svůj tvar, až jej budeme vyjímat ze sklenice. Dáváme pozor, abychom substrát příliš nestlačili. Houba musí dýchat.
Do každé sklenice dáme tolik materiálu, aby od vrcholu zbýval asi centimetr volného místa.
Může se stát, že trochu substrátu zůstane. V takovém případě buď přiděláme směs ještě na jednu sklenici, nebo tento zbytek přidáme k ostatním. Toto je důležité, protože někteří naopak z ostatních sklenic ubírají, aby mohli do té zbývající přidat. Sklenice musí být plné, aby roztok obsahující výtrusy mohl být bez problémů injektován do substrátu.

Wednesday, September 20, 2006

Vezmeme si nádobu na mísení a na každou plánovanou čtvrtlitrovou sklenici do ní nasypeme 2/3 odměřovacího šálku vermikulitu a 1/4 šálku mouky z rýže natural. Směs důkladně promícháme. Potom na každou sklenici přidáme 1/4 šálku destilované vody. Když se rozhodneme použít půllitrové sklenice, musíme všeho dát dvojnásobné množství. Směs znovu důkladně promícháme. Výsledkem je požadovaný substrát, který houba potřebuje pro svůj růst.

Tuesday, September 19, 2006

2. krok:

Nyní se musíme rozhodnout, kolik zavařovacích sklenic použijeme pro přípravu substrátu. Do průměrného terária se najednou vejde kolem šesti rýžových koláčů. Je dobré si jich však připravit více, protože některé mohou být v průběhu kolonizace napadeny bakteriemi nebo plísněmi a jiné mohou být hotové rychleji než ostatní. Je velmi nepravděpodobné, že budou všechny sklenice připraveny pro umístění do terária ve stejnou dobu. Rýžová mouka a vermikulit jsou levné, a tak není důvod si rýžových koláčů nezhotovit třeba dvakrát více.

Sunday, September 17, 2006

1.krok:

Sklenice připravíme tak, aby mohly být později snadno naočkovány roztokem obsahujícím výtrusy. Částečný důvod, proč tato metoda tak dobře funguje v běžném kuchyňském prostředí, je ten, že sterilizovaný substrát není nikdy vystaven kontaminaci z okolního vzduchu.
Pomocí malého hřebíčku a kladívka uděláme do víčka každé zavařovací sklenice čtyři malé dírky.

Saturday, September 16, 2006

Ústí sklenic

musí být širší nebo přinejmenším stejně široké jako jejich tělo, aby plně kolonizovaný rýžový koláč mohl být vyjmut neporušený. Například v prodejnách se zdravou výživou jsou k dostání francouzské zavařeniny značky 'Bonne Maman', které se prodávají v požadovaných sklenicích za cenu asi 40,- Kč.
Většina pěstitelů si k sterilizaci substrátu asi vybere velký kuchyňský hrnec. Má-li však někdo doma tlakový hrnec, může jej bez váhání použít. Místo jedné hodiny pak celý proces trvá jenom dvacet minut a substrát je sterilizován důkladněji.

Wednesday, September 13, 2006

Vermikulit

je slída, která byla vystavena vysoké teplotě, při níž došlo k uvolnění vázané vody. Běžně je používán jako přísada do hlíny, která je pak schopna lépe udržet vlhkost a navíc dovoluje kořenům snadnější rozrůstání. V Čechách se vermikulit moc nepoužívá, a proto pro někoho může být obtížné najít obchod, který ho má ve své nabídce.
Namísto obtížného shánění mouky můžeme v mlýnku na kávu nebo mixéru rozemlít samotnou rýži natural (bez přísad). Takto připravený domácí výrobek pohlcuje o trochu více vody, a proto se při přípravě substrátu musí zvýšit její podíl přidáním jeden a půl polévkové lžíce k původní čtvrtině odměřovacího šálku (2. krok). Použití domácí mouky je nejen levnější, ale také významně urychluje rychlost kolonizace substrátu. Zdá se, že rýžové koláče s touto ˘moukou˘ produkují o něco více plodnic než s normální.

Tuesday, September 12, 2006

Příprava rýžového substrátu

(PF TEK)
Tato metoda pochází z dílny Psilicybinových fanatiků (Psilocybe Fanaticus) a podle průzkumu, který probíhal na Internetu, ji dnes jako nejspolehlivější ze všech používá více než 80 procent pěstitelů.
Pro přípravu rýžového koláče je zapotřebí:
• čtvrtlitrová zavařovací sklenice
• vermikulit
• destilovaná voda
• mouka z rýže natural (bez přísad)
• velký hrnec s poklicí
• čtvrtlitrový šálek na odměřování
• nádoba pro mísení
• kladívko a malý hřebíček
• injekční roztok obsahující výtrusy
• tenká polyetylenová fólie

Sunday, September 10, 2006

Tak jako většina pokojových rostlin roste pouze v květináči plném hlíny, houbám se daří na koláči z výživných materiálů. Pěstovat houby je však obtížnější, protože aby byl celý proces úspěšný, nesmí substrát obsahovat žádné parazitující bakterie a plísně. Naše snaha bude zmařena, dojde-li k jakékoliv kontaminaci substrátu. V následujících dvou kapitolách se seznámíme s přípravou dvou nejpoužívanějších typů substrátu, rýžového a žitného.

Saturday, September 09, 2006

Těm,

kteří chtějí začít s výtrusy, místo s roztokem, nabízí tato část několik spolehlivých míst, kde se dají objednat. Začátečník by však měl začít s roztokem, který odstraňuje většinu komplikací spojených s požadavkem sterility. Jediným důvodem nákupu otisku může být to, že se z jedné dodávky připraví kolem padesáti náplní desetikubíkové injekční stříkačky. To je ovšem výhoda pouze relativní. Jakmile totiž houba začne růst, lze získat tolik výtrusů, kolik jich je potřeba. Jestliže bude pěstitel pečlivě sledovat pokyny uvedené v této příručce, jedna náplň do stříkačky mu musí stačit.

Thursday, September 07, 2006

V současné době je cenově nejvýhodnější objednat si roztok u společnosti, která je v oblasti pěstování psilocybinových hub uznávaným průkopníkem. Téměř ihned na objednávku odpoví a je velmi spolehlivá. Mezi jinými prodává i amazonskou odrůdu velmi vysoké kvality. Zároveň je nejlevnějším dodavatelem. Roztok včetně poštovného přijde na 20 dolarů. Všechny balíčky jsou zasílány diskrétně. Jejich adresa je:
Psilocybe Fanaticus
1202 E. Pike #783
Seattle, Wa. 98122
katalog $2

V Holandsku existuje spolecnost SMART BOTANICS, která má síť obchodů po celé zemi. Roztok i spory můžete získat na adrese:


další adresa:

PRL Biosciences
45 E. City Line Ave., Suite 481
Bala Cynwyd, PA 19004
ceník zdarma

Wednesday, September 06, 2006

Další možnosti,

jak získat roztok(spore syringe) nebo otisk(spore print) obsahující výtrusy
Tato část je napsána pro ty, kteří s domácí kultivací teprve začínají. Měla by pomoci překonat počáteční nesnáze, které se možná objeví při shánění vhodných výtrusů.
Nejvhodnější pro domácí kultivaci je otisk nebo roztok z lysohlávky kubánské (Psilocybe cubensis), nejlépe z amazonské odrůdy, která má lepší předpoklady pro růst a je odolnější proti nákaze. Úspěšní však můžeme být s jakoukoliv její odrůdou. Existuje několik způsobů, jak začít. Nejsnazší je přímo si ji objednat.

Tuesday, September 05, 2006

Použití čerstvé plodnice k naočkování substrátu

Následující způsob se příliš nepoužívá, protože je velmi náročný na sterilní techniku. V této příručce je uveden pouze pro úplnost.
Abychom zabránili kontaminaci, použijeme k naočkování pouze vnitřní tkáň plodnice. Klobouk položíme výtrusnicemi dolů na čistý pracovní stůl nejméně metr od jakéhokoliv zařízení. Očistíme ho a celý povrch potřeme sedmiprocentním roztokem jódu. Třemi špendlíky jej rovnoměrně připíchneme k pracovní desce. Nad plamenem sterilizujeme skalpel nebo žiletku. Po vychladnutí jím sloupneme vnější vrstvu klobouku. Vnitřní tkáň nakrájíme na malé kousky velikosti sirkové hlavičky. Každý kousek napíchneme na sterilizovaný špendlík a vhodíme do sklenice s připraveným substrátem.
Nevýhodou této metody je také to, že se při naočkování musí otevřít víčka jednotlivých sklenic, čímž se podstatně zvýší riziko kontaminace.

Monday, September 04, 2006

Jakmile se na dně objeví otisk s výtrusy, víčko otevřeme a klobouk odstraníme. Přidáme 2 dcl sterilizované vody, nejlépe destilované. Víčko znovu uzavřeme a sklenicí zatřeseme. Výtrusy musí být s vodou dobře promíchány. Tímto postupem vynecháváme krok, při kterém výtrusy přemísťujeme z otisku do skleněné misky. Otisk se tvoří ve sklenici a jediným krokem navíc je přidání vody. Další výhodou je, že tímto způsobem připravíme velké množství roztoku, které můžeme ihned a snadno použít.

Saturday, September 02, 2006

Získávání otisku

v kombinaci s přípravou roztoku
Jestliže budeme chtít pro přípravu roztoku použít plodnici bezprostředně po jejím získání, můžeme obejít některé výše uvedené kroky, a snížit tím riziko napadení.
Do víčka čtvrtlitrové sklenice, stejné jako se používá při přípravě substrátu, uděláme malým hřebíčkem otvor. Ten zalepíme kouskem izolační pásky. Sklenici s víčkem necháme ve vařící vodě sterilizovat. Po vychladnutí do připravené sklenice položíme čerstvě odříznutý klobouk. Sklenici také můžeme vzít s sebou na sběr hub.