Sunday, April 30, 2006

Kožní onemocnění
ptačincová mast - 50 g ptačince, 500 ml olivového oleje, 50 g kakaového másla, 50 g žlutého včelího vosku. Byliny namočte na dva měsíce do olivového oleje, poté přidejte ostatní suroviny a směs mírně zahřejte, aby se rozpustily tuhé složky, a při chladnutí vyšlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Nepoužívat vnitřně.
Kloktadlo či ústní voda
5 g šalvěje, 5g rozmarýnu, 5 g zimolezu a 5 g jitrocele. Byliny smíchat a povařit v 300 ml vína, do něhož jste přidali trocha medu.

Friday, April 28, 2006

Kojení

Kojení - stimulace laktace
Nálev z listů a semen brutnáku lékařského (borago officinalis), koprového, anýzového nebo fenyklového semene třikrát denně.

Kojení - stimulace laktace 2
Odvar ze semene pískavice řecké seno je silný stimulant. Mírně povařet 8 g semínek ve 200 ml vody po dobu 10 minut. Pijte 3x dnně. 5g anýzu či med zlepší chuť.

Kojení- stimulace laktace 3
Silný stimulant je také v kvetoucích vršcích jestřabiny lékařské. Byly zanamenány nárusty v tvorbě mléka až o 50%. Připravte nálev z 5 g byliny ve 200 ml vody. Louhujte 10 minut. Pijte 2x denně.

Wednesday, April 26, 2006

Kojení

- mazání na prsní bradavky
Na mírném ohni povařit čerstvé listy šalvěje společně s trochou medu - 30 minut (dokud med neztmavne) - poté nechat vychladit.

- mazání na prsní bradavky 2
na ošetřování prsů při kojení, otoky, nádory - Pánev většího obsahu zaplňte hlavičkami jetele, zalijte vodou a povařte 1 hodinu. Přeceďte a byliny vylisujte. Celý postup opakujte s čerstvým materiálem a odvarem z předchozího vaření. Opět po hodině přeceďte a zbylou tekutinu vařte tak dlouho dokud nezůstane smolně hustá. Nesmí se připálit! Používejte ve formě obkladu.

Tuesday, April 25, 2006

Krevní čistidlo

Krevní čistidlo 1
Měsíček přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Krevní čistidlo 2
1díl kořene pampelišky, 1 díl kopřivových listů, 2 díly výhonků černého bezu a 2 díly květů a listů prvosenky. 2 lžičky uvedené směsi bylin přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Užívejte 2 x denně.

Sunday, April 23, 2006

Klidný spánek

Klidný spánek 1
vhodné pro děti trpící nočními můrami. Heřmánek přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedit a půl hodiny před spaním vypít jeden šálek silného čaje.

Klidný spánek 2
Půl hodiny před uložením do postele pijte levandulový čaj či si vetřete kapku éterického oleje do spánků a nebo jím lehce pokapejte polštář.

Saturday, April 22, 2006

Kašel

rozmarýnový čaj, horká koupel nohou a šťáva ze syrové či vařené cibule, k čemuž se může jíst koriandr smíchaný s medem.

Kašel dráždivý - uklidnění
15 g kozlíku lékařského; 15 g rozinek; 15 g anýzu; 15 g lékořice. Byliny přelijte vodou a přiveďte k varu. Čaj je vhodný přisladit medem.

Kašel - sirup
1,2 l vody; 1 čaj. lžička lněných semínek; 25 g kořene lékořice; 100 g rozinek, 100g cukru, 1 polév. lžíce octa. První 4 složky vaříme tak dlouho, dokud nezískáme obsah 0,9 l. Přidáme cukr a ocet a řádně promícháme. Podáváme před spaním.

Thursday, April 20, 2006

Hubenost 2

Smíchejte 25 g zeměžluče, 25 g řebříčku , 25 g heřmánku a 25 g pískavice řecké seno. Jednu čajovou lžičku směsi přelijeme 3 šálky vroucí vody, nechte vylouhovat 5 minut a sceďte. Pijte 3 šálky čaje denně.

Chronické onemocnění ledvin
Smíchejte 30 g bobule jalovce, 30 g šípku a 100 g kdoule. Lžičku směsi přelijeme šálkem vody. Vaříme 5 - 10 minut. Scedíme a pijeme 2 - 3 šálky teplého čaje denně.

Jaterní nemoci
Měsíček přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme

Wednesday, April 19, 2006

Energie,

celková vitalita
Jalovec přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Fosfátové kameny
Smíchejte 15 g šípku, 15 g jalovcového plodu, 20 g březového listu a 100 g mořeny barvířské.
Tři lžičky směsi přelijeme třemi šálky vody a 5 - 10 minut vaříme. Scedíme a pijeme 2 - 3 šálky denně.

Hubenost 1
Smíchejte 25 g zeměžluče, 25 g řebříčku a 25 g heřmánku. Jednu čajovou lžičku směsi přelijeme 3 šálky vroucí vody, nechte vylouhovat 5 minut a sceďte. Pijte 3 šálky čaje denně.

Tuesday, April 18, 2006

Černé kruhy pod očima

Zavažte menší množství yzopu do mušelínového plátna. Namočte jej do teplé vody a přiložte na oči.

Deprese
Smícháme 50 g benediktu a 50 g meduňky. Přelijeme 3 lžičky směsi 1/2 l vroucí vody, 5 minut louhujeme, scedíme a užíváme denně 3 šálky teplého čaje.

Dlouhá cesta
Zeměžluč přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Monday, April 17, 2006

Bolesti zad a kloubů

2 šálky jalovčinek, 2 šálky olivového oleje
Jalovčinky necháme přes noc nabobtnat ve vodě. Bobule smícháme s olejem a zahříváme 30 min na mírném plameni. Můžeme scedit.

Bolesti žlučníkové
Smícháme 40 g čekanky, 20 g jalovcového plodu, 20 g pampelišky, 20 g zemědýmu. Dvě čaj. lžičky směsi přelijte 2 šálky vody a nechte vařit 5 - 10 minut, sceďte a užívejte 2 x denně šálek teplého čaje 1/2 hodiny před jídlem.

Bronchitida - utišení
Smíchejte stejné množství omanového kořene, tymiánu, kopřivy a plicníku lékařského. Jednu čajovou lžičku přelijte do poloviny šálku vroucí vodou a nechejte odstát. Užívejte 2x až 3x denně.

Sunday, April 16, 2006

Bolesti v krku

Měsíček přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Bolesti v krku,zánět úst a mandlí
Šalvěj přelít 125 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.Pijeme 4x denně a kloktáme dle potřeby. Nepít v těhotenství.

Bolesti v krku, zánět hrtanu a angína
Citronová štáva v nálevu z blahovičníku (eucapyptus globulus) s medem.

Bolesti uší
Heřmánek přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Saturday, April 15, 2006

Bolesti hlavy 1

Heřmánek přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Bolesti hlavy 2
Máta peprná přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme a osladíme medem. Posadíme se k otevřenému oknu a popíjíme čaj. Pomáhá horká koupel nohou do níž se přidá polévková lžíce hořčičné natě.

Bolesti hlavy 3
Tužebník přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme a osladíme medem.

Bolesti břicha
Šalvěj přelít 500 ml vroucí vodou a 15 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Pijeme 4x denně půl šálku.

Friday, April 14, 2006

Sběr:

mladé listy a květonosné vrcholy lodyh. Suší se celá rostlina (nať).

Lékařské použití :
Obsahují vitamín C. Nálev pomáhá při horečkách a nachlazení, u neklidných dětí, při kolice, proti bolení hlavy, při zkaženém žaludku a jako mírní sedativum. Zevně ke zmírnění dráždivosti kůže. Vyvolává spánek a pocení, tělesnou teplotu však nezvyšuje.

Magické a rituální použití :
Amulet lásky spolu s okvětními lístky růže. Přitahuje dobré duchy a štěstí. Rituály na zvýšení krásy. Velké vylisované listy se používají jako záložky v čarodějných knihách. Máte-li podezření, že k Vám někdo zasílá kouzla a chcete se dovědět o koho se jedná, položte rostlinu ke svícnu se žlutou svící a v úterý??? ji zapalte. Uklidněte svoji mysl a nalaďte se na rostlinu.

Thursday, April 13, 2006

Šanta kočičí

Latinský název Nepeta Caparia
Signatura Venuše
Hlavní složky hořčiny, silice, rostlinné slizy, třísloviny
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé a vysušující
Božstva Bast
Kuchyňské použití čerstvé listy do salátů, listy a květy sušené - čaj.
Lidové názvy :
máta kočičí, dunda, kocourník, melisa, ožanka, marulka
Pěstování :
Slunce nebo polostín. Půda propustná. Vyjednotit nebo rozsadit na 30 cm. Na podzim hluboko seříznout. Je možno pěstovat v bytě.

Wednesday, April 12, 2006

Ibišek čínský

Latinský název Hibiscus rosa-sinensis L
Signatura Venuše
Polarita ženská
Vlastnosti hřejivé a vysušující


Lidové názvy :
čínská růže

Pěstování :
Často jako pokojová rostlina.

Sběr :
Sbírají se květy.

Magické a rituální použití :
Rituály jasnovidectví, štěstí, lásky. Květy se spalují na silný rudý čaj, který vyvolává značnou tělesnou vášeň.
Sušené květy se dávají do sáčků a kuřidel při obřadech lásky.

Tuesday, April 11, 2006

Magické a rituální použití :

Rituály ochrany, očisty, lásky, nabytí peněz, cudnosti. Kteroukoli část byliny lze nosit jako amulet. V domě se jí užívá na ochranu před bleskem. Součást vykrápěcích směsí a kuřidel při vymýtání. Je běžnou složkou sáčků do koupelí. Bylina proti touze po druhém pohlaví. Očista oltářů. Při iniciačních obřadech byly dcery Druidů korunovány sporýšem na znamení určitého stupně zasvěcení. Koruna upletená ze sporýše ochraňuje mága při obřadu před negativními silami. Lektvar lásky

Friday, April 07, 2006

POZOR :

Začíná však působit až po měsíčním užívání. Nepoužívat v těhotenství !

Emocionální využití :
Působí na oblast solárního plexu a krční čakry. Vhodné pro lidi, kteří utrpěli trauma, násilí, náhlou smrt blízké osoby, po hlubokém a bolestivém zásahu do jejich duše. Upevňuje, koncentruje a uklidňuje emoce, vyrovnává duševní napští, nesoustředěnost, roztržitost. Doporučuje se flegmatukům V tomto případě užívat 5 kapek sporýšové tinktury denně či 1 šálek sporýšového čaje denně. Napomáhá ženám vybudovat si vlastní systém ochrany a odolávat nepříznivým vlivům.

Wednesday, April 05, 2006

Lékařské použití :

Posílení nervového systému - pocit úzkosti, deprese, strach, nespavost, podráždění, bolesti hlavy, všeobecná přecitlivělost, slabost. Napomáhá odolávat stresům, bázni a posedlosti. Je velmi vhodná pro lidi, kteří přecházejí z komerčních sedativ k homeopatické léčbě. Působí příznivě na činnost jater a celého zažívacího traktu - trávicí potíže, žaludeční vředy, zánět tlustého střeva, pálení žáhy, cirhóza, žloutenka, vleklá virová onemocnění jater a myalgická encefalomytida. Sporýš podporuje potivost - infekční horečky, úpal. Po dlouhodobých horečkách podporuje regeneraci organismu. Příznivě působí na ženské orgány - předmenstruační migrény,menstruační bolesti. Zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Lehce ovlivňuje činnost dělohy. Antismasmodikum - křečové potíže, astma, černý kašel. Omezuje kazivost zubů a příznivě působí na dásně - ústní voda.
Také se uplatní při obličejové neuralgii, bolestech v krku, zánětech mandlí. Zpevňuje zrakový nerv, odstraňuje neostrost vidění, je součástí očních kapek.

Sunday, April 02, 2006

Pěstování :
Není náročná na kvalitu půdy, dobře se jí daří na slunci. Dorůstá výšky 90 cm. Množí se semeny nebo koncovými řízky.
Miluje slunce.

Sběr :
Nejvhodnější dobou pro sběr je letní slunovrat. Silice - parovodní destilace natě (aromaterapie). Znaky - chlupaté rozvětvené stopky a barva - drobné fialové květy.

Doporučené kombinace :
bergamot, vavřín, nerol, myrta, rozmarýn