Thursday, March 30, 2006

Sporýš lékařský

Latinský název Verbena officinalis
Signatura Venuše
Hlavní složky hořčiny, silice, rostlinné slizy, třísloviny
Polarita ženská
Živel země
Vlastnosti hřejivé, vysušující
Božstva Kerridwen, Mars, Aradia, Isis, Jupiter, Juno, Thor


Kuchyňské použití ochucení likérů a nálevů např. okurky.

Lidové názvy :
čaganka, slza, verbena, železník, vrbina

Tuesday, March 28, 2006

Emocionální využití :

K posílení odvahy. Bylina má vlastnosti orla. Vhodný pro ty, kteří dlouho trpěli, jsou u konce svých sil či mají pocit, že klesli až na samé dno.

Magické a rituální použití :
rituály zdraví, psychické síly, lásky, očisty a ochrana spánku. Jedno z nejstarších vykuřovadel, které bylo v Řecku rituálně spalováno. Svěcení chrámů a svatých míst. Používán také ke zvýšení jasnozřivosti. Zapaluje se před obřadem k vyčištění prostoru. Spolu s majoránkou formou odvaru - lázeň, která smývá neduhy a trápení minulých dní.

Monday, March 27, 2006

Sběr :
Sbírájí se květy a listy v období červen až září. Suší se ve stínu na vzdušném místě při t. max. 35 °C. Pro aromaterapii - silice se získává : parovodní destilace kvetoucí natě.

Doporučené kombinace :
bergamot, hřebíček, rozmarýn, čajovník, citrusy, jalovec, meduňka, šalvěj.

Lékařské použití :
Antiseptikum - infekční onemocnění (infekce plic, zánět ledvin, bronchitidy, zánět mandlí, černý kašel, zánět pohrudnice).
Tymián je poměrně silný prostředek - neužívat déle než sedm až deset dní !! Zvyšuje potivost, napomáhá snižovat horečku a léčit nachlazení či chřipku. Má mírně tlumící účinky - nespavost, nervová onemocnění, revmatické bolesti (formou koupele). Jako tělová voda - mravenčení, svědivá pokožka, trychoficie. Pomocník při porodu.

Sunday, March 26, 2006

Tymián

Latinský název Thymus vulgaris
Signatura Venuše
Hlavní složky silice, hořčiny, třísloviny, flavonoidy, triterpenoidy
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé a vysušující
Použití v kuchyni nádivky, polévky a dušené pokrmy, k uzení masa, sýry, sekané maso, zvěřina, saláty, nakládání okurek, do omáček, k zelenině a na pizzu.

Lidové názvy :
demut, římská mateřídouška,

Pěstování :
Vhodná pro pěstování na balkóně či za oknem. Znaky silně vonící květy světle fialové barvy. Vytrvalá bylina se rozmnožuje se semeny, ale i dělením trsů, řízkováním a hřížením. Vyžaduje teplejší polohy a lehčí vápnité půdy s dostatkem živin. Ale ujme se i v chudé, kamenité půda. Hodně slunce - podmínkou !

Friday, March 24, 2006

POZOR :

nepoužívat během těhotenství - nedonošení plodu, poškození plodu !!!!!!!

Emocionální využití :
Působí v sakrální oblasti. Umožňuje ženě lépe využívat její vrozenou energii, být méně ovlivnitelnou proti názorům ostatních, pomáhá stát se rozhodnější a sebevědomější či pomáhá nalézt vlastní identitu. Též vhodná pro ty, kteří se snaží vymanit se z vlivu svého okolí. Stabilizuje organismus vyčerpaný dlouhou nemocí. Přidejte do koupele jednu kapku aromatického oleje.

Magické a rituální použití :
Zaklínadlo na přetržení řetězce nešťastných náhod. Rituály síly, ochrany a míru. Dává se do bot proti únavě při cestování - všeobecně posiluje tělo. Bylina míru - darujte ji znesvářené dvojici.

Thursday, March 23, 2006

Sběr :

Použitelná část květy a listy. Doba sklizně - srpen.

Lékařské použití :
Tradičně se jí užívá jako bylina k potratům, působí však poměrně silně a tak může způsobit žaludeční křeče. Vzhledem k tomu, že zahřívá dělohu a umožňuje snadnější odtok krve, používá se proti menstruačním křečím. Dobře působí i při porodech, celkově posiluje organismus rodičky. Éterický olej má antiseptické účinky - ošetření ran, afty, bolesti v krku. Čistí krev, odhleňuje plíce.
Tradiční prostředek na závratě a bolesti hlavy.

Wednesday, March 22, 2006

Lidové názvy :

polajka, polej, milodějné kvítí

Pěstování :
Vytrvalá bylinka má poléhavé lodyhy, které vytvářejí hustý kryt. Silná peprmitová vůně. Dorůstá do výšky 30 cm.
Vyžaduje hodně vlhka, snáší však i suchou půdu. Roste na přímém slunci i v polostínu. Pěstování vyžaduje hodně vlhka,ale snáší i chudou zem, slunce i polostín. Znaky poléhavá rostlina se silnou peprmitovou vůní Barva fialové květy v sevřených květenstvích

Tuesday, March 21, 2006

Máta polej

(Polej obecná)
Latinský název Mentha pulegium
Signatura Venuše
Hlavní složky silice, třísloviny, hořčiny, flavonoidy
Polarita mužská
Živel oheň
Vlastnosti hřejivé a vysušující


Nádivková tráva. Použití v kuchyni do nádivek při zabíječce.Charakteristický zápach, který odpuzuje mouchy, komáry, blechy atd. -ve formě oleje lze užít jako repelent. Náhražka máty peprné - proti kousnutí hmyzem.

Monday, March 20, 2006

POZOR : neužívat během těhotenství !!!!!!!!!!

Emocionální využití :
Je spojen s čelní čakrou neboli třetím okem (jasnozřivost) a také s krční čakrou (tvořivost, seberealizace).
Umožňuje ženě, aby se napojila na vlastní vnitřní zdroje síly a moci, posílila je a stabilizovala. Čaj je vhodný pít před spaním při potřebě jasného myšlení následující den.

Magické a rituální použití :
Psychické a rituální využití je velmi široké.
Např.: Rituál plodnosti (reproduktivní i myšlenková),
talisman pro cestovatele a milovníky noci,
vysvěcování magických objektů,
vykládání snů,
věštění,
astrální cestování,
rituály lásky a plodnosti,
vykuřování ke svěcení domů atd.
při oslavě nového roku jím je svěcena husa,
vhodný prostředek proti zauzlení,
zahánění zlého ducha, který by chtěl působit lidem nějaká příkoří.

Sunday, March 19, 2006

Lékařské použití :

Nejznámější prostředek k urychlení menstruace. Byl používán ke kontrole porodu. Uklidňující a adstringentní prostředek.
Je obzvláště vhodný pro dívky procházející pubertou, kdy počínající menstruační cyklus bývá bolestivý, krvácení těžší a delší.
Poněvadž v sobě skrývá element horka, vysušuje nadbytečnou krev a redukuje její ztrátu. Pomáhá při nepravidelnosti tohoto cyklu. Upravuje jej v souladu s lunárním. Pije-li se ve formě horkého bylinného čaje upravuje opožděnou menstruaci.
Pročišťuje krev. Díky své hořkosti stimuluje činnost jater. Užívá se při potížích s trávením a při nechutenství. Také je výborným tonikem podporující metabolismus a vylučování toxických látek z těla. Antiseptikum - cysty, děložní infekce, pohlavní choroby.

Saturday, March 18, 2006

Lidové názvy :

lchemilka, hvězdoš, husí noha, rosička, zindava, přívratník

Pěstování :
Roste planě na kamenitých svazích.Vytrvalá bylina dorůstá výšky 1,5 m. Rozmnožuje se dělením starých trsů.

Doporučené kombinace :
březule, santal, borovice, ylang - ylang, máta peprná, levandule, anýz

Sběr :
Sklízí se kvetoucí nať (květy a listy). Ojediněle se využívá i kořen. Aromaterapie : silice - parovodní destilace natě
Doba sklizně červen až srpen

Thursday, March 16, 2006

Černobýl

Latinský název Artemisia vulgaris
Signatura Venuše
Hlavní složky éterické oleje, třísloviny, hořčiny
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé a vysušující


Jedna z nejstarších rituálních bylin. Jedna z devíti posvátných bylin Anglosasů (Lacnunga - kniha o bylinkářství). Řecká bohyně Artemis byla v mnoha zemích patronkou bylinkářství, měsíční bohyně a matka všeho tvorstva. Jejím zastoupením na nebi byla Polárka. U Římanů byla Artemis ztotožňována s Dianou. Zahání všechen hmyz.

Tuesday, March 14, 2006

Emocionální využití :

Vhodný pro přízemní povahy - napomáhá učinit důležitá rozhodnutí spojená s určitým nebezpečím. Je bylinou vhodnou k přetržení vzpomínek na minulost. Působí v oblasti čelní čakry - umožňuje jasné vidění a předvídání. její účinek je zároveň posilující a ženám pomáhá získat odvahu bojovníka, sílu a vytrvalost (pro ženy, které trpěly nadvládou mužů nebo utrpěly ztrátou dítěte) Je vhodný pro ženy, které se bojí mít dítě nebo se bojí porodu. Mající zablokovanou kreativitu (pozvedává emoční břímě a umožňuje jednat tvořivěji a svobodněji).

Magické a rituální použití :
Při rituálu k početí dítěte. Rituály lásky a plodnosti.

Monday, March 13, 2006

Lékařské použití :

Při menstruaci nepomáhá tlumit bolesti a zvýšené krvácení.Výborné výsledky u žen nad 35 let, které se snažily poprvé otěhotnět.
Kontryhel působí obvykle až po dvou měsících užívání. Droga je vhodná i pro těhotné ženy, jež mají obavu z nedonošení plodu, trpícími bolestmi či krvácení. Pomáhá při přípravě na porod zejména u žen u kterých se předpokládá ochablé svalstvo. Po porodu zastavuje krvácení, napomáhá děloze zformovat se do původní velikosti a zabraňuje jejímu výhřezu. Prsům navrací pružnost. Vhodný i v období klimaktéria - omezuje pocení. Užívá se ve formě - bylinného čaje, koupele, výplachy.

Sunday, March 12, 2006

Kontryhel žlutozelený

Latinský název Alchemilla vulgaris
Signatura Venuše
Hlavní složky třísloviny, hořčiny, kyselina salicylová
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé, vysušující


Lidové názvy :
alchemilka, hvězdoš, husí noha, rosička, zindava, přívratník

Sběr :
Sbírají květy a listy .
Doba sklizně červen, červenec

Friday, March 10, 2006

Magické a rituální použití :

Výroba čarovného proutku. Elisabet Brooke upozorňuje na oběť- za proutek zaplatiti kapkou své krve. Riruály exorcismu, ochrany, úspěchu, ochrany spánku. Pro své bílé květy je zasvěcen mnoha duchům kultu Velké Matky (Wicca). Zavěšuje se nad dveře a okna pro ochranu před negativními silami. Při požehnání člověka, věci či místa - rozházejte bezinky a listí do 4 světových stran. Poté listím a bezinkami posypte onu osobu.

Thursday, March 09, 2006

Emocionální využití :

Dlouhou dobu spojován se smrtí a očarováním. Je lehkou, vzdušnou a expanzivní rostlinou - povznáší chmurné, zablokované nebo nahromaděné emoce. Uklidňující čaj pro děti trpící nespavostí nebo nočními můrami. Vhodný pro lidi považující život za boj a pro umírající, kteří se bojí smrti. Rovněž je určen těm, kteří si nevědí rady, věčně pochybujícími. Působí dobře na cyniky.

Tuesday, March 07, 2006

Lékařské použití :

S úspěchem se užívá při nachlazení, rýmě, katarech, ucpaných nosních i čelních dutinách, bolestech v krku. Vzhledem k tomu, že napomáhá udržet rovnováhu tekutin v těle, používá se při zadržování vody v těle, nadměrném výskytu puchýřů či mokvajících ran. Je vhodný pro děti trpící častými rýmami, kašlem, nachlazením a záněty mandlí. Vyšší tvorba hlenů je mnohdy reakcí na mléčné výrobky, proto při těchto problémech se doporučuje po dobu jednoho měsíce vynechat mléčné výrobky. Sedativum - čaj pro klidné spaní. Horký bylinný čaj je výborný na snížení horečky, neboť podporuje pocení. Této vlastnosti lze využít při kožních problémech a k léčbě akné. Při bolestech zubu - žvýkejte bezovou větvičku.

Sunday, March 05, 2006

Lidové názvy :
baza, bzinka, habzina, kalina, kobzina, psí víno, pukač

Pěstování :
Dorůstá až do výšky 10 m. Vlhká půda a hodně slunce podporuje vůni. Talířovitá květenství drobných vonných kvítků barvy krémově bílé.

Sběr :
Sbírá se květy a listy v období červen - červenec a suší při teplotě max. 35 °C. Plod se sbírá v období září - říjen a suší při t. max. 70 °C.

Saturday, March 04, 2006

Černý bez

Latinský název Sambucus nigra
Signatura Venuše
Hlavní složky třísloviny, flavonoidy, včetně rutinu, rostlinné slizy, silice
Polarita ženská
Živel voda
Vlastnosti hřejivé a vysušující
Božstva Holda, Venuše


Posvátný strom Keltů - strom posledního třináctého měsíce. Dřevo stromu velmi intenzivně voní a má narkotické účinky.
Použití v kuchyni: ochucování ovocných kompotů, salátů a želatinových pudinků

Thursday, March 02, 2006

Prvosenkový sirup

450 g čerstvých květů prvosenky přidejte do 900 ml vroucí vody. Nechejte vařit. Přimíchejte tolik cukru, aby směs nabyla sirupové konzistence. Použití: závratě, nervové potíže, bolesti hlavy, nespavost dětí.

Nervový systém
uvolnění všeobecné zablokovanosti, při stavech úzkosti, beznaděje, negativní postoje, pocit osamělosti, prázdnoty, po rozchodu s partnerem či při ztrátě blízkého člověka. Nejlépe je užívat prvosenkové víno či bylinný čaj a talisman z květu, který noste u sebe a na noc jej dejte pod polštář. Nemocným dětem dávat v pytlíčku nad postýlku, aby odehnaly duchy mrtvých, které děti vidí jako strašidla.

Wednesday, March 01, 2006

Prvosenkové víno

4,5 l květů prvosenky a 1,75 kg krystalového cukru, přidejte kůru ze tří citrónů a 4,5 l studené pramenité vody. Na konec přidejte 30 dkg čerstvých kvasinek. Směs promíchávejte každý den a po dobu 1 týdne. Poté ji nalijte do demižónu společně se šťávou ze tří citrónů a ponechte kvasit. Po ukončení kvasného procersu demižón zazátkujte a uložte na 8 - 9 měsíců. Stočte do láhví. Víno by mělo být čiré, žluté barvy a likérové chuti.