Monday, October 31, 2005

mateřinka

Vonný tým, chodec, ale i douška mateří nebo mateřinka. Tak se říká po vlastech českých této krásně a silně vonící bylince s jemnými kvítky. Ale s tímto popisem bychom zdaleka nevystačili, protože mateřídouška obecná (z čeledi hluchavkovitých) je souborný název pro všechny druhy a poddruhy rostoucí u nás, které jsou značně proměnlivé a navíc se ještě navzájem kříží.Velmi často narazíme při sběru na mateřídoušku vejčitou, úzkolistou, panonskou nebo časnou. Jde o vytrvalé, silně vonící na spodu dřevnaté byliny nebo keříky s načervenalými lodyhami a čárkovitými až vejčitými lístky. Drobné kvítky světle až tmavofialové barvy vyrůstají v kulovitých shlucích a kvetou od května do září.

Saturday, October 29, 2005

Kapradiny

Kapradiny představují velmi dekorativní a současně velmi odolnou skupinu vytrvalých rostlin.V zahradách se používají nejčastěji jako rostliny výplňové a do podrostu, ale mohou být i výraznými soliterami. Najdeme zde druhy, kterým listí na zimu zasychá i rostliny stálezelené. Většinou si kapradinu představujeme v lesním příšeří a na břehu studánky. Ale jsou druhy, které dobře snášejí i slunce a suché půdy (např. kyvor lékařský – Ceterach porůstá i suché zídky a zdi, sleziník – Asplenium je vhodný nejen na zídky, skalky , ale také do vegetačních nádob). Jako solitera se nám určitě osvědčí hasivka orličí, která má až 2 m vysoké nepřezimující listy. Na podzim navíc upoutá zlatožlutým vybarvením. Samozřejmě v přistíněných partiích je ráj kapradin a jsou významnými společníky četných trvalek. Zejména v přírodních zahradách a u chalup by kapradiny určitě neměly chybět.
Kapradiny přes různé nároky na vláhu vždy vyžadují půdu dobře propustnou, do těžších půd proto přidáváme v dostatečném množství písek a rašelinu.

Friday, October 28, 2005

Bylinky se k léčbě

Bylinky se k léčbě užívají v celé řadě forem. Nejběžnější z nich je nálev ("čaj"): 1 zarovnanou čajovou (! (2)) lžičku (vždy nové, byliny nepoužíváme opakovaně) sušené drogy přelijeme 1/4 litrem vroucí vody, necháme 1/4 hodiny louhovat. Jinou používanou formou je odvar: 1 kávovou lžičku drogy vaříme 2 minuty, poté ji ještě necháme 10 minut louhovat. Pijeme 1 - 2x denně, pokud možno do 15.00 hodin, po dobu 3 týdnů, potom následuje týdenní pauza. Takto budeme užívat všechny byliny zde uvedené, pokud není uvedeno jinak (další léčivé formy bylin jsou dobře popsány na stránce Standy Korbela).
Pro přípravu bylin nebudeme používat kovové ani umělohmotné nádobí (pozor i na třeba drobně odloupaný smalt ve smaltovém nádobí!) - tedy ani hrnce nebo sítka z těchto materiálů. Pokud nemáme keramické sítko, je možné vroucí vodou zalít bylinky v hrnku bez sítka, po vyluhování pak přes umělohmotové sítko zcedit - kontakt bylin se sítkem je takto omezen na minimální dobu.
Upozornění o intervalech 3 týdny užívat bylinný čaj - 1 týden pauza by se mělo týkat také všech ostatních podobně farmakologicky účinných látek - i pití např. černého (nebo zeleného) čaje, který se obyčejně užívá jako běžný denní nápoj.

Wednesday, October 26, 2005

Heřmánek

Při zánětech různého druhu, při všech druzích zánětu sliznice, špatně se hojících ranách, žaludečních a střevních potížích(při akutních žaludečních potížích přináší rychlou úlevu, uklidní žaludek a po krátkém ošetření je akutní žaludeční porucha odstraněna), při chronických zánětlivých stavech žaludeční sliznice, nadýmání a křečích, při infekčních chorobách. Proti křečím Heřmánkové páry - onemocnění průdušek a vedlejších nosních dutin.

Monday, October 24, 2005

Benedikt

Benedikt je jednoletá až dvouletá bylina, dosahující do výšky 30 až 50 cm. Lodyha je větevnatá, hustě chlupatá. Listy jsou podlouhle kopinaté, peřenolaločné až peřenoklanné s okrajem bodlinatě zubatým. Lodyžní listy jsou postupně výše širší, vejčité až srdčité, objímavé, na okraji také zubaté, pavučinatě vlnaté. Jsou žláznaté a mají na rubu silně vyniklou nervaturu. Žluté květy jsou na okraji úboru drobné, jalové (bez tyčinek a pestíku), uvnitř obojaké. Listeny střechovitých zákrovů vybíhají ve hřebenitě větvené trny. Z podkvětých semeníků dozrávají chmýřité nažky podél rýhované.

Friday, October 21, 2005

Plavuň vidlačka

Je to vytrvalá bylina s plazivou, i přes metr dlouhou lodyhou, která se vidličnatě větví v kratší lodyhy a hojně kořenuje. Lodyhy jsou v dolní části hustě listnaté, v horní části – pod výtrusnými klasy – řidčeji listnaté. Listy jsou malé, čárkovitě kopinaté a na konci osinkaté. Výtrusonosné lístky nesou naspodu ledvinité výtrusnice, jsou široce vejčité a protažené v dlouhou, bezbarvou osinu. Jsou směstnány obvykle do dvou válcovitých výtrusných klasů, stojících na konci lodyh na tenkých a dlouhých stopkách, krytých přitisklými, drobnými lístečky. Koncem léta výtrusnice pukají a při slabém doteku nebo závanu větru se z nich sype žlutý prášek – plavuňové výtrusy. Z výtrusů vyklíčí drobný prvoklíček s pohlavními orgány a po oplození v kapce vody vznikne nová rostlinka, která potřebuje 15 až 30 let, než úplně doroste a je schopna vytvářet výtrusné klasy.

Wednesday, October 19, 2005

Svetlik

Jednoletá, 10 – 30 cm vysoká bylina. Listy vstřícné, vejčité, přisedlé, hustě stopkatě žláznaté a chlupaté. Květy téměř přisedlé, trubkovitý kalich se za plodu nezvětšuje, koruna bělavá, řidčeji s bledě fialovým horním pyskem, dolní pysk je velký a široký, s tmavě fialovými proužky a žlutou trubkou v ústí. Plodem je v obrysu obvejčitá nebo eliptická tobolka s četnými drobnými semeny.Roste na nejrůznějších druzích luk, dále na pastvinách, vřesovištích a mezích. Daří se mu na půdách písčitohlinitých až hlinitých, vlhkých až vysýchavých, živinami ne moc bohatých, zato však minerálními látkami bohatších.

Tuesday, October 18, 2005

Plicnik

Vytrvalá bylina z čeledi brutnákovitých, až 30 cm vysoká, s tenkým rozvětveným oddenkem, z něhož vyrůstají srstnaté květonosné lodyhy, a se srstnatými, často světle skvrnitými listy. Květy vytvářejí na konci lodyhy listnaté vijany a mají zprvu červenou, pak modře fialovou až modrou barvu. Plodem jsou hnědé až červenavé tvrdky.Nať obsahuje kyselinu křemičitou, slizové látky, saponin a třísloviny. Droga je bez pachu a má poněkud slizovitou chuť.

Sunday, October 16, 2005

Jak na brouky

Tabáková voda: nasypte velkou hrst tabáku do 4 1 litru teplé vody. Nechte vylouhovat po celých 24 hodin. Nalijte směs do rozprašovače. Tabáková voda je jedovatá i pro člověka, proto s ní nakládejte opatrně.
Pálivé papričky: smíchejte 2 až 3 chilli pálivé papričky, 1 cibule a 1 stroužek česneku se 4 1 litru vody. Pak směs přiveďte k varu, nechte dva dny odstát a poté jí sceďte. Pro další použití ji můžete nechat zmrazit.

Saturday, October 15, 2005

Benedikt

Benedikt je jednoletá až dvouletá bylina, dosahující do výšky 30 až 50 cm. Lodyha je větevnatá, hustě chlupatá. Listy jsou podlouhle kopinaté, peřenolaločné až peřenoklanné s okrajem bodlinatě zubatým. Lodyžní listy jsou postupně výše širší, vejčité až srdčité, objímavé, na okraji také zubaté, pavučinatě vlnaté. Jsou žláznaté a mají na rubu silně vyniklou nervaturu. Žluté květy jsou na okraji úboru drobné, jalové (bez tyčinek a pestíku), uvnitř obojaké. Listeny střechovitých zákrovů vybíhají ve hřebenitě větvené trny. Z podkvětých semeníků dozrávají chmýřité nažky podél rýhované.

Friday, October 14, 2005

Sirup z kopriv

2 hrsti natě (nejlepší jsou vrchní části rostlin) 1,5 litrů vody, krátce povaříme a necháme do rána vyluhovat. Pak se přecedí a přidá se dvojnásobné množství cukru. Sirup se svaří do hustoty medu. Já například přidávám do tohoto sirupu ke konci vaření hrst lesních jahůdek, šťávu z jednoho pomeranče. Užívá se 3x denně 2 polévkové lžíce.

Wednesday, October 12, 2005

divizna

Roste výhradně na slunných kamenitých stráních a mezích.Dvouletá bylina z čeledi krtičníkovitých dorůstající 1 - 2 m výšky. V prvním roce vegetace má přízemní růžici listů, v druhém roce vyhání lodyhu s hroznem velkých žlutých květů.Sbíráme květní koruny bez kalichů (Flos verbasci) od července do září. Po usušení mají květy medovou vůni.Květ divizny obsahuje silici, slizy, cukry a saponiny
Čaj (nálev):
Diviznový čaj se odedávna pije proti kašlirýmě,při zánětu průdušek,bronchitidě
a jako prostředek potopudný při nachlazení.Při zánětlivých procesech v ústech se doporučuje kloktat.Čaj též léčí poruchy činnosti slezinyjater,a reguluje menstruační cyklus

Tuesday, October 11, 2005

smetanka

Čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Navíc zúrodňuje kompost a urychluje zrání. První písemné zmínky
o pampelišce (Taraxacum officiale) pocházejí ze sedmého století v Číně. Podrobnější záznamy zanechal středověk: mniši vyráběli z pampelišek např. víno, které pročišťuje játra, ma diuretické účinky a působí jako antirevmatikum. Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí.KuchyněSaláty i víno z čerstvých pampeliškových listů a květů skvěle čistí krev,snižují krevní tlak a podporují látkovou výměnu.

Friday, October 07, 2005

levandule

evanduli není třeba mnoho představovat. Tento stále zelený dřevnatý, hustě větvený vytrvalý keř, který může dorůst i výšky až 90 cm, známe většinou z našich cest do středomoří. Pro osvěžení paměti snad jen poznamenáme, že levandule má dlouhé, úzké, šedozelené lístky, které jsou velmi aromatické a že tato rostlinka v polovině léta vydatně kvete svými intenzívně vonícími modrofialovými květy. Květy levandule obsahují mnoho blahodárných silic, některé zdroje uvádějí počet i přes dvě stě. Nejdůležitější z nich jsou linaloon a linalyacetát. Z dalších můžeme jmenovat např. borneol, isoborneol, cineol, geraniol či kafr. Díky nim levandule zklidňuje nervový systém, zlepšuje psychickou odolnost a má protizánětlivé účinky.

Wednesday, October 05, 2005

Clarinol

Pro krásnou postavuClarinol CLA je přípravek určený k řešení problémů s nadváhou. Pomáhá zejména při formování postavy tím, že ovlivňuje kromě tukové tkáně i svalovou tkáň.Nadváha a obezita představují velice závažný zdravotní problém současného světa. Celosvětově trpí nadváhou asi 100 miliónů lidí a nárůst jejich počtu je tak rychlý, že Světová zdravotnická organizace ji označila za epidemii.Česká republika patří k zemím s nejvyšší prevalencí obezity, zejména u žen. (60-70% žen je obézních nebo s nadváhou).Výzkumu etiologie a patofyziologie obezity je věnována řada prací. To je motivováno především skutečností, že s obezitou je spojena řada tzv. civilizačních chorob. Nadváha a obezita je spojena s trojnásobným vzestupem rizika diabetu, hypertenze, ischemické choroby srdeční, mozkové cévní příhody a dny. U obézních se rovněž častěji vyskytují dyslipoproteinémie, žilní trombózy, některé nádory, syndrom spánkového apnoe, degerativní onemocnění pohybového aparátu a cholecystopatie. Z řady studií je zřejmé, že i relativně malý úbytek hmotnosti (5-10%) může situaci zlepšit.

Monday, October 03, 2005

rdesno

Synonymní název: hadí kořen větší (Bistorta major S. F. Gray)

Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)

Lidové názvy: rdesno, hadovec, kartáčky

Popis: Je to vytrvalá bylina se silným masitým oddenkem, který je jednou nebo dvakrát esovitě stočen. Je tmavohnědý, na lomu světle hnědočervený, mírně zploštělý a jemně příčně vrásčitý. Vyrůstají z něj podlouhle vejčité až kopinaté, křídlatě řapíkaté listy, které mají jemně vroubkovaný nebo celokrajný okraj čepele, svrchu jsou tmavozelené, na rubu modro nebo šedozelené. Palisty v místě přisedání řapíku srůstají v hnědou válcovitou botku, která je charakteristickým znakem čeledi. Nevětvené přímé květní lodyhy, které jsou 50 až 100 cm vysoké, mají několik téměř přisedlých kopinatých listů se srdčitou bází a hustý, koncový, klasovitě stažený, až 9 cm dlouhý hrozen drobných květů. Ty mají pět světle růžových, vzácně téměř bílých okvětních plátků a osm tyčinek. Svrchní semeník se po oplození mění v lesklé tmavohnědé trojhranné nažky, uzavřené v zaschlém okvětí. Květy vykvétají postupně odspodu nahoru od června do srpna.Výskyt: Roste na vlhkých až rašelinových lukách, u potoků, řek, rybníků, jezer apod. v podhorských a horských oblastech. Je rozšířen téměř v celé Evropě, v mírném a severním pásu Asie přes Sibiř až na Kamčatku, na jihu zasahuje až na Kavkaz a do Himálaje, místy hojný je i v severozápadní části Severní Ameriky.

Sunday, October 02, 2005

verbena

Existuje mnoho druhů verben, nejznámější jsou převislé, pnoucí odrůdy, které jsou oblíbenými květinami pro osázení okenních truhlíků a závěsných květináčů. V poslední době jsou na trhu odrůdy Temari v červené,bílé, fialové a růžové barvě. Kromě převislých odrůd, které se dají množit pouze řízkováním jsou k mání i keříčkové odrůdy v mnoha barvách a vícebarvných barevných kombinacích.Tyto lze vysévat přímo do výsevních truhlíčků.Sporýš zahradníKeříčkové odrůdy jsou vhodné jak do záhonů, tak do velkých zahradních okrasných nádob. Z malé sazeničky o jednom výhonu koupeném na jaře se dá během léta vypěstovat veliká dekorativní rostlina. Podmínkou takovéhoto růstu je pravidelná, v letním žáru i dvakrát denně zálivka a pravidelné hnojení.Můj typ: Jednou týdně hnojím Kristalonem se stopovými prvky a jednou za 3 týdny doplňuji výživu slepičinci.

Saturday, October 01, 2005

Ginkgo

Ginkgo biloba, česky Jinan dvoulaločný, je prastarý strom pocházející z konce prvohor. V současnosti se pěstuje hlavně v Japonsku a Číně. Sbírá se list, který je doslova přeplněn účinnými látkami, především flavonoidy, organickými kyselinami, fenolickými látkami aj. Právě díky obsahu těchto látek má blahodárný účinek na krevní oběh a cévy, čímž přispívá ke zlepšení krevního průtoku, hlavně v mozku a dolních končetinách. Příznivě tak ovlivňuje paměť a další mozkové funkce. Svojí antioxidační aktivitou zpomaluje rozvoj změn souvisejících se stárnutím. Jeho účinky vhodně doplňují a zesilují také další složky preparátu, a to Hloh obecný a vitamín E.
účinky: * zlepšuje krevní oběh, čímž přispívá ke zlepšení krevního průtoku, hlavně v mozku a dolních končetinách
* má antioxidační účinky - chrání cévní stěny před usazováním cholesterolu
* příznivě působí při poruchách paměti, závratích a tzv. „zvonění v uších“, především u starších lidí